Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото приемно дете във Видин вече е успяла млада жена

Валя започна работа в многопрофилната болница в града

5
Снимка: Радио Видин


Приемната грижа у нас дава шанс на младите хора у нас да се развиват и да постигат мечтите си. Пример за това е Валя, първото дете отгледано в приемно семейство във Видин, вече успешна млада жена. Учи за рентгенов лаборант в медицинския университет в Плевен, а от скоро е здравен асистент в многопрофилната болница във Видин. Търсейки работа през лятото, почти неочаквана за нея е възможността да я приемат точно в отделението по образна диагностика във Видин.

"Аз търсих работа където намеря- по хотели, по ресторанти, понеже все още съм студент и реших да кандидатствам в болницата, за да придобия повече опит, понеже другата година ще имам стаж. Исках да науча повече", разказва Валя Ангелова.

Трупа опит по специалността, която изучава, а избира медицинския университет защото иска да помага на хората. Разчита на подкрепата на своите приемни родители:

"Винаги ще срещам подкрепа, любов, за което съм им страшно благодарна, че ми подават ръка. Ако не бяха моите приемни родители, нямаше да имам дом, нито работа, нито семейство. Благодарение на тях имам всичко това."

За важните стъпки в живота до Валя е Цветелина, жената, която тя нарича своя майка.

"Тъй като много време сме заедно, аз успях да я мотивирам и да я накарам да разбере, че единствено образованието може да и помогне. Тя оценява това, което е  получила", обяснява Цветелина Милославова, приемен родител.

Валя продължава да е със семейството, в което е отгледана, въпреки че социалната услуга за нея е прекратена със завършването на училище, а с това и грижата на държавата:

"Социалните като завършиш не се интересуват после какво става с тебе. В смисъл, трябва да се оправяш сам. Приемните родители ти дават тази подкрепа.  Получаваш подпис и това е. Излизаш от приемната грижа един вид."

До всяко успяло дете стои поне един  възрастен-ангажиран и отдаден, казват от Асоциацията за приемна грижа. Приемната грижа в страната е факт от години, но все още не е помислено за децата, които излизат от тази социална услуга, обяснява Цветелина:

"Давам за пример Валя, която на рампата на Социални грижи подписа документа, че вече не е приемно дете и се приключи. Тя е просто едно досие, което влиза в архив. Тук може държавата да  помисли много, но аз съм благодарна, че има и такива организации, които помагат, както Националната асоциация по приемна грижа. Тя беше в наша подкрепа за кандидатстване. Нейна е и помощта нашите деца да бъдат със статут на деца от социални домове, когато кандидатстват във висши учебни заведения и не заплащат семестри."


Валя, която е гордост за своите приемни родители мечтае да продължи образованието си. Желанието ѝ е да специализира вътрешна медицина а след това да се върне като лекар в болницата във Видин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна