Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40-ото издание на "Златна роза" е в седмицата след 23 септември

Снимка: Facebook/GoldenRoseFestival

Варна усилено се готви за домакинството на любимия фестивал за българско игрално кино "Златна роза". Тази година от 23 до 29 септември ще се проведе 40-ото му издание.

Първият етап от селекцията е приключил, обяви пред Радио София Кремена Димитрова (◄) от Националния филмов център (НФЦ) – организатор на фестивала.

Фестивалът в морската ни столица ще предложи силна селекция от пълнометражно и късометражно кино на български творци и копродукции с българско участие, изложба, посветена на актьорите, които ще помним, представяния на книги, кръгли маси и дискусии, концерти, партита, пийчинг на литературни идеи за филмиране, незабравими срещи с любими звезди.

14 пълнометражни и 5 късометражни филма, подкрепени от НФЦ ще вземат участие в изданието, а в допълнителната селекция "Открити хоризонти" ще видим най-новите и акламирани български филми, подбрани от селекционна комисия в състав: Ивайло Пенчев, Людмила Дякова и Христо Христозов.

Филмите в конкурсната програма са много различни като жанр и стил. След тях има и непоказвани в киномрежата.

Голямата награда ще бъде определена от 5-членно международно жури, допълни Димитрова.

Тази година фестивалът има съвсем нова визия. По случай кръглата годишнина БТА подготвя специално издание на сп. "ЛИК", посветено на "Златна роза".

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

Както миналата година, и тази дискусиите относно избора на българско предложение за "Оскар" са свързани с процедурата, а не с качеството на филмите, каза още Кремена Димитрова. Председател на селекционната комисията този път е Мария Бакалова.

От постъпилите заявки са избрани 9 филма.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени