Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севернa Корея обяви победа в борбата срещу коронавируса

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидeр Ким Чен-ун обяви победа в борбата срещу коронавируса и нареди отмяна на максималните противоепидемични мерки, виведени от Пхенян през май. Това съобщи севернокорейската Централна информационна агенция, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Властите не са разкрили колко са потвърдените случаи на инфектирани с вируса досега, но от 29 юли твърдят, че няма нови паценти. Международни организации, цитирани от Ройтерс, обаче отбелязват, че посочените данни се базират на ограничени възможности за тестване на населението. Франс прес посочва, че в страната се говори за "пациенти с треска", а не за "пациенти с Ковид".

Ким Чен-ун обяви, че официалният брой на починалите с вируса - 74, е"безпрецедентно чудо", в сравнение с други държави.  Обявната "победа" идва, въпреки че в Северна Корея няма задействана ваксинационна програма. Вместо това там разчитат на локдауни и местни лекарства.

Сестрата на лидера Ким Йо-чен, цитирана от  Централна информационна агенция, обяви, че той е страдал от леки симптоми на треска, и обвини за навлизането на заразата позиви, идващи от Южна Корея.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!