Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на Тончо Русев ще бъдат отбелязани в Бургас

Снимка: Кирчо Стоичков

90 години от рождението на Тончо Русев ще бъдат отбелязани в Бургас, съобщиха от Общината. 

Тончо Русев е емблематична личност не само за град Бургас. Той остави трайна следа в българската музикална култура. Ще го запомним като диригент и автор на музиката за повече от 1000 шлагерни песни. „Топъл дъжд“, „Наше лято“, „А дали е така?“, „Телефонна любов“, „Обич за обич“ са сред мелодиите, на фона на които много от нас са се влюбвали, мечтали и преживявали най-красивите и празнични моменти в живота си.

Именно тях, както и плеяда други негови песни, ще чуем на 1 септември. Тогава на голяма сцена на площад „Тройката“ ще се качат талантливи изпълнители, родом от Бургас или свързани с него, които ще участват в един празник, посветен на музиката. В афиша са имената на Рафи, Кристина Дончева, Стефан Илчев, Дишо и Иван, „Фортисимо“, Вокално трио „Déjà vu”, Димитър Атанасов и Христо Младенов, Мина Пенкова, Георги Дюлгеров и Марияна Добрева-Велева.

С цел приемственост и предаване на музиката през поколенията, по новите аранжименти на златните песни на Точно Русев работят аранжорите Пламен Велинов, Димитър Атанасов, Петър Алексиев, Руслан Карагьозов и Красимир Гюлмезов.

Серията от събития, посветени на композитора, включва още създаване на постоянна експозиция, носеща неговото име; изработка и отпечатване на музикална школа с новите аранжименти, каталог и CD с песни от концерта, които ще бъдат подарени на бургаските училища; изработка и експониране на външна изложба, посветена на живота и творчеството на почетния бургазлия.


По публикацията работи: Мария Попчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!