Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Лорер: Трябва да бъде ясно, че не може да се разчита на "Газпром"

До края на седмицата ще стане ясно дали ПП и ДБ ще се коалират преди изборите

Снимка: БНР

"Българската държава може и трябва да защити българските граждани от високите цени и на електроенергия, и на газ. Това го показа нашата администрация миналата зима, като определихме над 4 млрд. лева за този вид помощи за енергийни нужди на гражданите и на бизнеса".

Това заяви пред БНР бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" и добави, че няма съмнение, че който и да е на власт през следващата зима, отново ще направи всичко възможно, за да не остави никого на студено.

"Основното нещо, което трябва да бъде ясно на всички, е, че на "Газпром" не може да се разчита", категорично заяви той и уточни:

"Те доказаха, че когато България има най-голяма нужда, те не изпълняват своя договор. България плати за газа, както беше определено по нашия международен договор, а "Газпром" спряха доставките за България".

По думите му е политически несериозен дебатът за връщането на страната ни в преговори с доставчик, който е доказал, че не може да гарантира нашата енергийна сигурност:

"Дълбоко се съмнявам това изобщо да е вариант. Правителството "Петков" до последния си ден работеше за доставки на газ, които се увенчаха със седемте танкера".

Лорер подчерта, че България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром" в продължение на едно десетилетие:

"Нито имаме подсигурени терминали за втечнен газ, нито имаме интерконектора с Гърция и всичко това умишлено не се е случило 10 години. ... Политическата отговорност за това, че България е оставена да зависи от един доставчик на петрол и газ, който е Русия, може да бъде обяснена само и единствено с корупционни практики по веригата на тези доставки".

Във връзка с предстоящите предсрочни избори и очакваното решение дали ПП ще се яви в коалиция с ДБ Даниел Лорер коментира, че се изчаква дълбок социологически анализ, данни от който се очакват до края на тази седмица. 

"Основно е дали избирателите на ПП и ДБ виждат по-силно послание в това двете партии да са заедно още преди изборите, или предпочитат да се явим отделно, с ясното съзнание, че след това ще управляваме заедно".

Интервюто на Людмила Железова с Даниел Лорер в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!