Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистът Пенчо Мартишки обяснява:

Защо земното въртене е неравномерно?

Топенето на ледниците ускорява скоростта на планетата, приливните взаимодействия и земетресенията я забавят

Снимка: EPA/БГНЕС

Специалистите тази година регистрираха рекорд, който планетата Земя постави на 29 юни. Денонощието тогава беше с 1.59 милисекунди по-кратко.

Според Леонид Зотов, изследовател от Московския държавен университет "Ломоносов", от 2016 г. Земята е започнала да ускорява скоростта си. И пред 2022-ра планетата ни се върти по-бързо, отколкото през 2021 и 2020 г.

Пред Радио София Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН обясни, че земното въртене е неравномерно и това се дължи на няколко фактора:

  • Земни причини: триене при преместване на тела с маса – океански или въздушни течения, движения на лавата, земетресения. Забавянето в резултат на тези явления, кара хората да добавят високосна секунда на 2-3 или 4 години.
    За последен път такава секунда е добавяна в края на 2016 г.

    Топенето на ледниците пък ускорява въртенето на планетата. Има теория, според която дори тежки самолетоносачи, движещи се в океана, могат да повлияят върху скоростта.

  • Космически причини: приливните взаимодействия между Слънцето, Луната и Земята – те действат като спирачка. Малко хора знаят, че по време на приливни вълни има и земна повърхност, която се надига до 60 см.

Добавянето се прави по препоръка на специална Международна служба за въртене на Земята. Според мнението на нейните експерти, ако се наложи, може и да се премахне секунда от времето на някоя година, обясни още Маркишки.

С него разговаря Елисавета Белеганска.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени