Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Необходима ли е актуализация на Бюджета в подкрепа на доходите на домакинствата?

Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

20% инфлация до края на годината и нов скок в цените на стоките от първа необходимост от октомври, прогнозират експерти. Най-много се очаква да поскъпнат природният газ - с 40%, транспортът - с 20 на сто, хлябът и храните - с 25%.

Необходима ли е актуализация на бюджета в подкрепа на доходите на домакинствата през зимните месеци, или решението е в ограничаване на разходите и търпение, докато бъде намерен изход от политическата и икономическата криза.

"Основните проблеми, които ще трябва да реши новата власт, са подпомагане на енергийно бедните хора и приемане на мерки за подпомагане на индустрията. ... Ако дори с 15% бъде намалено подаването на газови доставки към тях, това ще рефлектира в намаляване на производството, което в по-дългосрочен план ще доведе до безработица. А сборът от безработица, инфлация и стагфлация, която най-вероятно ще видим в началото на следващата година, води до бомбастична политическа обстановка и до много високо социално напрежение. Това не е само за България, а касае почти всяка една икономика в ЕС, което означава, че ще има нужда от решение на централно ниво в ЕС на тези проблеми".    

Това коментира пред БНР финансистът от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Аркади Шарков.

Според него са оправдани прогнозите за нов ценови удар от 1 октомври

"Бюджетните доходи трябва да бъдат актуализирани, когато говорим за неяснотата от цената на електроенергията. По отношение на останалите разходи на държавата, заложеното е достатъчно", подчерта експертът.

Интервюто на Наталия Ганчовска с Аркади Шарков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.