Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение заради пожара в Полски градец, хеликоптер се включи в гасенето (Обновена)

| обновено на 11.08.22 в 18:44

Хеликоптер с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) се включи в гасенето на пожара в землището на село Полски градец, Община Раднево. Екипажът ще помага на огнеборците за потушаването на огъня чрез обливане на засегнатия район с вода от въздуха, посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”, съобщиха от Министерството на отбраната.

В област Стара Загора втори ден военнослужещите от 38-ми механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада оказват помощ при потушаването на пожара в землището на село Пъстрово. Под ръководството на капитан Герасим Златинов 20 военнослужещи продължават борбата с огъня и оказват помощ на служителите на РС „ПБЗН” – Стара Загора.

Заради пожара пътят Полски градец – Светлина е затворен. Към момента няма пряка опасност за хора и населени места, но поради силния вятър, който възпрепятства локализирането на пожара областният управител на Стара Загора е задвижил процедура за обявяване на частично бедствено положение. Пред Радио Стара Загора Иван Чолаков каза, че огънят е тръгнал от  изоставена бадемова градина, засегнати са и  сухи треви. Заради наличието на вятър, който сменя посоката, фронтът на пожара се движи бързо. Това е наложило  изпращането на допълнително два автомобила от Регионалната дирекция на Пожарната в Хасково. Освен тях на терен са три автомобила от старозагорската дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и две тежки машини от ТЕЦ 2, които да преграждат пътя на огъня.

Бедственото положение е обявено,  считано от 17.00 часа на 11 август и е със срок на действие до ликвидиране на последствията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна