Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 пожарникари се борят с голям пожар в Югозападна Франция

Пожар в Югозападна Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от хиляда пожарникари  се борят с големия горски пожар, който изпепели обширна част от борова гора в Югозападна Франция, в регион, който вече беше опустошен от пожари миналия месец. Местните власти казаха, че над 68 кв. километра площи са изгорели от вчера насам в департаментите Жиронд и Ланд.

Очаква се температурите в региона да достигнат до 40 градуса днес. Евакуирани са 10 хиляди души, а поне 16 жилища са изпепелени от огъня.

Няколко европейски страни, включително Германия, Австрия, Гърция и Италия, вече изпратиха помощ в подкрепа на усилията на френското правителство да овладее пожарите, които бяха подсилени от високи температури и силни ветрове.

Горските пожари започнаха да се разпространяват в департамента Жиронд във Франция преди два дни, като община Ландирас близо до Бордо беше широко засегната от бедствието.

Франция преживява четвърта гореща вълна през тази година, а правителството предупреди, че държавата се сблъсква с най-тежката суша, откакто се водят подобни статистики.

Подобна е ситуацията и в Испания, където редица райони въведоха режим на водата. Властите съобщиха и за поредните големи пожари. Около 3 хиляди хектара са изпепелени в провинциите ОрЕнсе, ЛеОн и КАсерес. Наложи се да бъдат евакуирани стотици жители на засегнатите райони. 2022-а вече е в статистиката като годината с най-унищожителните пожари от началото на века - досега са изгорели общо 230 хиляди хектара.

Нивото на река Рейн може да падне под критични минимум тези дни, и да затрудни изключително много превоза на стоки - включително на въглища и бензин, предупредиха германските власти.

Много от по-големите кораби може да срещнат трудности при преминаването на участъка между Майнц и Кобленц. Германските заводи и електроцентрали са силно зависими от доставките по вода и това прави забавянето на икономическия растеж все по-вероятно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!