Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мъртва риба в река Янтра около паметника на царете Асеневци във Велико Търново

Снимка: БГНЕС

Регионалната екологична инспекция направи проверки за измряла риба в меандрите на Янтра около паметника на царете Асеневци във Велико Търново. Взети са проби от реката за търсене на промишлено замърсяване, което може да е причинило замора на рибата. 

Днешните проверки на Екологичната инспекция и на регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда са по граждански сигнали за голямо количество умряла риба в стария град на Велико Търново – около паметника на Асеневци и около туристическата улица Гурко. 

В речната леща на маловодната река, замътнена от последните дъждове, са намерени различни по големина екземпляри умряла риба.

Направените замервания са показали ниско ниво на кислород и голямо количество наноси, които може да са причинили замора на рибата, посочиха от Регионалната екологична инспекция и уточниха, че са взети и водни проби за анализ по различни показатели, при което ще се установи има ли и химично замърсяване.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.