Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ООН иска демилитаризирана зона в Запорожие заради опасенията от ядрена катастрофа

Русия пое контрола на Запорожката АЕЦ през март.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш предложи създаването на демилитаризирана зона в Запорожие заради опасенията от ядрена катастрофа. Това стана на фона на продължаващи обвинения между Русия и Украйна за обстрела срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа и съобщенията за нови атаки в района около нея.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано за обсъждане на ситуацията, ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, че агенцията трябва да получи разрешение да инспектира украинската атомна електроцентрала в Запорожие, като посочи, че боевете в близост до обекта са предизвикали "сериозна" криза.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също каза, че случващото се може да „доведе до катастрофа“.

По-рано Вашингтон също призова за създаване на демилитаризирана зона около съоръжението.

Руският представител в ООН обаче каза, че това не е опция, тъй като ще направи централата по-уязвима за "провокации" и "терористични атаки".

Украйна твърди, че Русия е превърнала мястото във военна база, за да започва атаки оттам, знаейки, че е малко вероятно украинските сили да отвърнат. Москва отрича твърдението.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва атомната централа "Запорожие", за да упражнява ядрено изнудване спрямо целия свят.

"Никой друг не е използвал атомна централа толкова очевидно, за да заплашва целия свят, както и да поставя условия. Абсолютно всеки по света трябва да реагира незабавно, за да изгоним окупаторите от територията на атомната централа "Запорожие". Това е въпрос на световен интерес, а не просто украинска нужда", заяви Зеленски.

Междувременно бившият руски президент и в момента заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, придружен от други високопоставени представители на руските власти, посети проруски сепаратистки регион в Източна Украйна, като призова за по-нататъшното му сближаване с Русия. Медведев разговаря в Луганск с лидерите на луганските и донецките сепаратисти.

Посещението на Медведев се извършва на фона на подозрения, че Москва подготвя анексирането на големи части от Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна