Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Открива се новият ловен сезон

Снимка: БГНЕС, архив

Днес се открива новия ловен сезон у нас. По данни на Съюза на ловците и риболовците в България , 160 хил души в България имат право на лов , като 130 хиляди  от тях заверяват ловните си билети всяка година.

По традиция ловът в България стартира втората събота на месец август.

Първият ловен излет е за  пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Групово ловуване на мигриращ дивеч се извършва само през деня - час преди изгрев и час след залеза на слънцето- се посочва в заповедта на директора на агенцията по горите.

Задължително е да се спазват установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет.

За трета поредна година, за разлика от  колегите си в другите европейски държави, българските ловци,  ще могат да ловуват гургулица, като дневната норма за отстрел е до 8 бр. По искане на Европейската комисия от тази година започна и провеждането на мониторинг на този вид.

Ще  се засили контролът срещу използването на забранени средства и методи за ловуване,

Освен това по време на излетите ловците трябва да  спазват и установените норми за ограничаване разпространението на африканска чума  , в т. ч. мерките за биосигурност и оповестяване за открити трупове на диви свине, пише още в заповедта.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.