Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КуБа се отваря за чуждестранни инвестиции в търговията на едро и дребно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кубинското правителство позволи чуждестранни инвестиции в търговията на едро и дребно в страната. Безпрецедентният за социалистическото управление на острова ход е провокиран от недостига на основни стоки на карибския острова.

В телевизионно участие вчера заместник-търговският министър Ана Гонсалес заяви, че чуждестранни компании ще могат самостоятелно или чрез сдружение с държавни предприятия да участват на вътрешния пазар като търговци на едро. Възможностите за дял на въшни инвеститори в магазини за пряка продажба на дребно са по-ограничени, но изглежда също ще са налични.

Този ход на комунистическата партия преобръща реформа на дългогодишният ѝ лидер Фидел Кастро, който в края на 60-те национализира търговията на острова. Поради това положение и американските икономически ограничения върху държавата, недостигът стоки не е непознат за населението ѝ, но ситуацията се изостри заради пандемията и други фактори, като доведе и до редки за Куба масови демонстрации на недоволство през миналата и тази година.

Сегашното отваряне за външни инвеститори цели да се преодолее съществуващ недостиг на храни и лекарства, но външното участие се позволява при условие, че "държавният пазар има преимущество" заяви министърът на външната търговия Бетси Веласкес. Икономическият министър Алехандро Хил се надява мярката да спомогне и за "възстановяването на местната индустрия".

В тази връзка приоритетно Куба ще стимулира чужди компании, готови да осигурят апаратура и зелени енергийни решения за местни предприпятия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна