Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загадката на дървената джамия в родопското село Подкова

Снимка: Венета Николова

Село Подкова се намира в Източните Родопи, едва на 15-ина километра от границата ни с Гърция. Разположено е встрани от главния път, който води към ГКПП “Маказа”, затова тук рядко се отбиват случайни пътници, но тези които идват, го правят с определена цел – да се докоснат до мистиката на една уникална конструкция.

Високо в небето над село Подкова се извисява минарето на дървената джамия, известна като “Джамията на 7-те девойки“. Тя е единствената по рода си в България и представлява уникален образец на ислямската архитектура. Мястото е свято за тукашното население, което e съставено предимно от българо-мохамедани и турци, изповядващи исляма. Джамията е постоянно отворена за посетители. Всеки може да открехне дървената порта на добре поддържания й двор, да се разходи сред цветните  лехи и да влезе в покоите на храма. Но преди това следва да се събуе бос, както подобава традицията.


Вижте видео репортажа от пътешествието ни в Източните Родопи, който е с автоматичен превод. След 1:50 минута показваме Дървената джамия и лечебните камъни в село Подкова: 

Освен датата на изграждането на джамията, не се знае почти нищо за нейното минало. “Нашата джамия е построена през 1428 г. и казват, че е завършена точно на 6 май. В тази връзка всяка година на този ден, когато отбелязваме Хъдърлез, (пролетен празник в мюсюлманиските общности, съвпадащ с християнския Гергьовден) в джамията се стичат хиляди гости от цяла България, както и от Гърция, Турция, дори от Западна Европа“- обяснява Севинч Шериф, дългогодишната кметица на село Подкова.

Изглежда повечето хора тук приемат като исторически факт легендата за 7-те девойки, които със собствените си ръце издигнали дървения храм за нула време:

“Годениците им заминали за война и не се завърнали. Затова девойките продали своята зестра и със средствата са направили нашата джамия. Те докарали дървения материал от близката гора, намираща се край днешните ж.п. прелези и за една нощ построили джамията, без да забият нито един железен пирон в конструкцията. На сутринта, преди да се разсъмне, девойките се поклонили, направили молитвата си и повече никой не ги видял и нищо не се е чуло за тях. Това знам за нашата джамия от моите дядовци и баби“ – заключава Севинч Шериф.

Хората от Подкова отдават почит на подвига на 7-те девойки чрез седем символични гроба - кенотафи, подредени в двора на храма.


В непосредствена близост пък попадаме в турско гробище, но не какво да е, а осеяно с … лечебни камъни.

“Там имаме няколко камъка, които са лековити, а също и едно провирало – разказва Севинч Шериф. – На турски се казва “Деликликая“. Но от по-старите ми баби съм чувала, че трябва да вярваш в лечебната им сила, за да те избавят от болестите. Те са там откакто се помня аз. Казват, че камъните са от времето когато е построена джамията. Но никой не знае с точност дали садокарани отнякъде или са си оттук.“


Всеки от четирите камъка в гробището си има табелка с фигурално обозначение как точно да се възползваме от лечебните им сили. Смята се, че ако се допрем до тях и поемем от живителната им енергия, след време ще оздравеем. Единият камък е за коленете и ставите, другият - за главоболие, има и камък за кръста. А провиралката, известна още като “Дупчения камък“ била универсална! Твърдят, че помага при всички болести, включително и при безплодие. Но има едно условие – да се промушиш през нея три пъти в посока обратна на часовниковата стрелка и по възможност на 6-ти май, когато лечебните свойства на това мистично място, са най-силни.

Снимки и видео: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна