Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото поевтиня отново за кратко под нивото на паритет спрямо долара

Еврото отново падна за кратко под нивото на паритет спрямо американския долар, достигайки 0,9990 долара, след което обаче върна обратно над 1,0000 долара.

Това е най-ниското ниво от 14-и юли насам, когато единната европейска валута удари 20-годишно дъно около 0,9955 долара (рекордно дъно от декември 2002 г.).

Днешното поевтиняване на еврото е в резултат на подновените опасения, че е все по-вероятно Европа и в частност Германия да изпаднат в икономическа рецесия. Тези рецесионни страхове се подсилиха, сле като днес цената на природния газ в Европа наближи прага от 300 евро за мегаватчас с оглед на притесненията, че предстоящото ново тридневно спиране на доставките на руски газ по "Северен поток 1" само ще изостри допълнително енергийна криза на стария континент.

Управителят на Бундесбанк Йоахим Нагел каза пред немския вестник Rheinischen Post, че германската икономика, която е сред най-негативно изложените на прекъсвания в доставките на руски газ, "вероятно" ще претърпи рецесия през зимата, ако енергийната криза продължи да се задълбочава.

В същото време т. нар. "индекс на долара", който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от други шест водещи валути, нарасна до петседмични върхове, тъй като редица членове на Федералния резерв на САЩ повториха агресивна си позиция за затягане (повишаване) на лихвите преди важния симпозиум на Фед в Джаксън Хоул по-късно тази седмица.

Еврото беше основната валута, влизащата в кошницата на доларовия индекс, която поне тежестта на това ново поскъпване на зелените пари.

Графика евро / долар


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна