Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата туристическа регата по Дунав акостира на българския бряг

Общата дължина на българското трасе е 504 км

4
Снимкa: Георги Монов / Facebook/About TID Bulgaria

Началото на най-голямата туристическа регата по Дунав – “ТИД-2022”, бе поставено на 25 юни т.г. при германския град Инголщат. При старта на речния преход са тръгнали близо 150 фенове - гребци и каякари от различни държави. Маршрутът им преминава през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния. Гребците трябва да изминат общо 2516 км за 74 дни. Това е най-дългата гребна регата с кану или каяк в света, която вече 65 години създава приятелства сред любителите на водните спортове от различните дунавски страни.


“ТИД-2022” навлезе в българския участък още на 13 август при Ново село. Общата дължина на българското трасе е 504 км. Участниците трябва да дебаркират на 27 август в крайдунавският град Силистра, където ще приключи регатата.

Най-възрастната участничка тази година е 84-годишна германка, а най-младият е четиригодишно българче, което се включило за кратко с родителите си, съобщава БТА.  Дневният преход по време на ТИД-2022 варира между 30 и 60 км. От гребците се очаква да преодоляват капризите на времето, яркото слънце, вълните, теченията, шлюзовете по Дунав и корабоплаването по огромната европейска река.

Тази година в регатата имало и участници с ексцентрично плавателно средство. От германския град Инголщат потеглили четирима гребци и кормчия със старо викингско кану, чиято дължина е 10,5 метра. Всички били облечени като викинги, но понеже кануто тежало около тон, им създавало проблеми. Затова при унгарския град Мохач те приключили участието си, научаваме от ръководителя на българския етап от гребния поход Стилиян Бонев, цитиран от БТА. В регатата участва и българин със самоделна лодка, изработена от полиетилен. Ниското ниво на реката не оказва проблем за каяците, но повече се обикаля, за да се търси течението, твърди Бонев.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Георги Монов / Facebook/About TID Bulgaria


По публикацията работи: Михаил Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна