Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Цифровото евро би подобрило автономността на еврозоната

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета каза по време на реч във вторник, че цифровото евро ще подобри независимостта на еврозоната, тъй като ще "намали зависимостта от чуждестранни субекти".

Панета също така отбеляза, че цифровото евро може да увеличи конкуренцията, като гарантира достъп до дигитални методи на плащане, които не са ориентирани към печалба и следователно ще позволи на посредниците да предлагат такива услуги.

Съществува обаче възможност цифровото евро да навреди на предлагането на кредити, ако се използва като инвестиция, добави членът на ЕЦБ.

Според него цифровото евро трябва да внася добавена стойност, за да задоволи нуждите на потребителите, тъй като ще бъде бърз и ефективен метод на плащане.

Освен това ще трябва да отговаря на стандартите за поверителност и да позволява на потребителите да решават кои данни искат да споделят.

Панета завърши речта си с думите, че цифровото евро би означавало финансово приобщаване, тъй като ще бъде достъпно за всички.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!