Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска извара от козе мляко оценена с три звезди от Great Taste Awards

В тазгодишния конкурс са участвали над 14 хиляди продукта от цял свят

Снимка: Interimage

Два български продукта бяха отличени с три звезди на тазгодишните световни награди за вкус Great Taste Awards. Мед получи 2 звезди, а с по една могат да се похвалят 8 български продукта

Журито за определяне на отличията са подбрани критици, готвачи, ресторантьори, производители, нутриционисти и журналисти, които оценяват хиляди продукти от цял свят.

В изданието за 2022-ра са участвали 14 200 продукта, от които само 200 са получили оценка 3 звезди.

(Всички български участници, отличени на Great Taste, можете да откриете тук.)

"Международните експерти дадоха три звезди за изварата от козе мляко "Хармоника", а с по една бяха отличени още два продукта с българската марка – лимонада и солети от лимец, отбеляза пред Радио София Любомир Ноков (), съосновател на едноименната компания производител - От 2017 досега имаме общо 12 звезди за 10 различни продукт."

Той разказа как е започнал заедно със своите съмишленици да си сътрудничи с фермери и да работят върху подобряването на вкуса.

"Искахме да развенчаем мита, че вкусното не е здравословно. За това време разбрахме колко много от актуалните световни кризи са свързани с храната, земеделието, климата. Хубаво е, че все повече хора обръщат внимание на начина на производството и на това какво консумират. Качеството е търсено - било заради малки деца, било заради здравословно или други изпитание", отбеляза Ноков.

По думите му някои хора са готови да дадат и повече пари за вкусна и качествена храна, други – за колата си – всичко е въпрос на приоритети и култура.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени