Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синьото злато" и Европа - въпроси и очаквания преди настъпващия студен сезон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На борсата в Нидерландия днес природният газ поевтиня, въпреки че основният газопровод от Русия към Европа остава спрян вече близо седмица. Москва обвини за кризата Съединените щати и европейските политици, а в Германия и Италия взеха нови предохранителни мерки в случай на пълно спиране на руските доставки.

Подаването по "Северен поток 1" бе спряно миналата сряда за 3-дневна профилактика. В петък вечерта се оказа, че в турбина на компресорната станция в Портовая край Санкт Петербург има теч на машинно масло и планираното повторно включване на газопровода бе отложено за неопределено време.

Днес заместник-изпълнителният директор на "Газпром" Виталий Маркелов заяви пред Ройтерс, че Северен поток ще остане спрян, докато обслужващата го германска компания "Сименс Енерджи" отстрани проблема.

От "Сименс" определиха позицията на "Газпром" като "неразбираема": първо, течът не предполага спиране на турбината и второ - от руската страна не са оторизирали германските техници за уж искания ремонт.

На фона на тези пререкания природният газ в Европа за октомври поевтиня осезаемо - на моменти с 8 процента. От Ройтерс обясняват това с отчитането на сравнително високите запаси в газохранилищата - 82 процента за ЕС като цяло и 86 % в най-големия потребител на руски газ - Германия.

Все пак, 224 евро на мегаватчас остава далеч над цената отпреди година. Затова енергийните министри от Евросъюза ще обсъдят тази седмица варианти за озаптяване на инфлацията.

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела, чиято страна координира дискусиите в качеството си на ротационен председател на ЕС, посочи, че една от идеите с повече поддръжници е таван на цените на производителите, които добиват електричество от източници, по-евтини от газа - ВЕИ, атомни и въглищни централи.

Докато европейците формулират общ отговор на енергийната криза, в отделните държави вече действат.

И макар че Русия все още доставя газ за Европа през Украйна и Турция, в Германия се готвят за пълното им спиране: федералните антикартелни власти разрешиха на четирите водещи производителя на захар да си сътрудничат при такава ситуация.

В Италия правителството нареди през идната зима отоплението на жилищните блокове и публичните сгради да бъде с 1 градус по-слабо и да работи час по-малко.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна