Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вселенският патриарх Вартоломей ще бъде обявен за почетен доктор на Философския факултет на Университета на Кипър

Вселенският патриарх Вартоломей
Снимка: БГНЕС

Високо признание от Кипър получава днес Вселенският патриарх Вартоломей. На тържествена церемония в Голямата тронна зала на патриаршията в Истанбул той ще бъде обявен за почетен доктор на Философския факултет на Университета на Кипър.

Предложението за удостояване на Архиепископа на Константинопол - Новия Рим и Вселенски патриарх Вартоломей със званието "почетен доктор" отчита неговите научни интереси и академични изследвания, духовната му дейност, ангажимента му към хуманистичното образование, се казва в официалното съобщение.

Вселенският патриарх защитава принципи и ценности, които по същество представляват философската школа на Университета на Кипър, подчертават от него.

Водещата академична институция на острова отбелязва дейността на патриарха в областта на междурелигиозните отношения, приноса му в диалога с Католическата църква, защитата на човешките права, религиозните свободи и културните различия.

Организираните под негова егида конференции за съвременна гръцка литература също са част от мотивите за присъждането на почетната докторска степен.

Многочислената делегация на университета за тържествената церемония днес се води от неговия ректор проф. Тасос Христофидис.

Историческото събитие поставя и началото на новата, 30-а академична година на най-голямото кипърско висше учебно заведение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени