Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменателни церемонии в САЩ за загиналите при атентатите на 11 септември 2001 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън полага венец по време на церемония за 21-ата годишнина от атаките от 11 септември, Пентагона, Арлингтън, Вирджиния, 11 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените щати с възпоменателни церемонии се почита паметта на загиналите при терористичните атентати на 11 септември 2001 г. Тогава похитители от Ал Кайда отвлякоха пътнически самолети и ги врязаха в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, в западната стена на Пентагона и в поле в Шанксвил, щата Пенсилвания. При атаките загинаха близо три хиляди души. 

Американският президент Джо Байдън участва във възпоменателна церемония в седалището на американското Министерство на отбраната, където отдаде почит на загиналите и заяви, че спрямо тях има дълг, който никога няма да може да се изплати.

На фона на проливен дъжд, в Пентагона , където жертвите на трагедията бяха 184, американският президент почете загиналите преди 21 години.

Той положи венец по време на церемония, на която бяха прочетени имената на мъжете и жените, които загинаха след като един от похитените самолети се вряза в Пентагона.

Историята на Америка се промени на този ден, каза Байдън като допълни, че това, което не се е променило и няма да се промени е "характерът на тази нация, който терористите си мислеха, че могат да наранят. И какъв е този характер? Със саможертва и любов, с великодушие и благоволение, със сила и издръжливост."

Байдън също призова за отговорност, която да се изрази в  единство, отдаденост и спазване на навици в името на демокрацията.

Първата дама Джил Байдън присъства на церемония в Пенсилвания.

По-рано на Кота нула, където стояха кулите-близнаци на Световния търговски център започна церемония с прочитане на имената на жертвите и отбелязване на моментите, в които превърнатите в оръжие самолети атакуваха небостъргачите.

Бяха отбелязани и моментите на атаката на Пентагона и разбиването на единият от похитените самолети на поле в щата Пенсилвания. На място в Ню Йорк присъстваха вицепрезидентът Камала Харис и съпругът ѝ. По традиция политически лидери не се изказват в Ню Йорк ,като фокусът е върху четенето на имената на жертвите от техни близки.

След най-смъртоносните терористични атаки на американска почва се стигна до трансформиране на политиката по национална сигурност и започване на "война срещу тероризма". Войната в Афганистан започна след като талибаните отказаха искането на САЩ да екстрадират създателя на Ал Кайда Осама бин Ладен. В крайна сметка Бин Ладен и неговият заместник бяха убити. Последният американски войник напусна Кабул миналата година. Изтеглянето, критикувано като хаотично, постави край на най-дългата водена от САЩ война. 

Непосредствено след атаките в страната доминираше чувството на единство, но в същото време се зародиха предразсъдъци спрямо американците с мюсюлманска вяра, отбелязва кореспондентът на БНР в САЩ. На церемонията в Пентагона Байдън говори за тези предразсъдъци като ги постави в категорията на "най-лошите импулси", на които е необходимо да се противопостави идеята за единство в името на демокрацията. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна