Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промо пакети и циганско лято задържат туристите на Черноморието през септември

Снимка: Венета Николова

Като хаотичен и непредсказуем – така работещите в туризма определят отминаващия летен сезон по българското Черноморие. Въпреки предварителните опасения, свързани с войната, пандемията и икономическата криза, курортите ни тази година бяха пълни – предимно с български и по-малко с чужди туристи. "Голяма част от туроператорите с чартърни програми за България тази година първоначално увеличиха, след това намалиха капацитетите си, но като цяло сезонът е по-силен от миналата година от гледна точка на заетост" – каза за Радио България Десислава Димитрова – член на Бургаската регионална туристическа камара.

Още е рано за равносметка, но оживлението в крайбрежните ни комплекси и населени места през горещите месеци беше видимо. Най-голям интерес имаше към Южното ни Черноморие, където в разгара на август базите в някои къмпинги и комплекси достигнаха 100% заетост. Според Десислава Димитрова обаче, галопиращата инфлация буквално “изяжда“ приходите на бизнеса:

"Със сигурност приходите ще бъдат по-големи от миналата година, но не и финансовите ни резултати, въпреки голямата компенсация, която държавата в момента изплаща за сметките за ток. Причината е, че хотелиерският ни бизнес се сблъсква с огромни разходи – те са нараснали с над 30%. Част от чартърните програми приключват в средата на септември, особено на Северното Черноморие, а на юг те остават до края на месеца. Но много колеги вече затварят, защото трудно се оцелява покрай постоянно повишаващите се разходи и намалените цени на пакетите, които през този месец са с около 30% по-ниски от юли и август“ – казва Десислава Димитрова.


В момента много хотелиери по морето предлагат намаления “last minute”, тъй като хората се влияят не само от цените, но и от метеорологичните прогнози за септември и резервират в последния  момент. Добрата новина е, че тази година се радваме на циганско лято, а температурата на морската вода, почти до края на месеца, няма да падне под 22°C, или поне така вещаят синоптиците.

"Нямаме резервации, които да са направени предварително, така че да осигурят стабилен сезон – казва Десислава Димитрова. – Но когато прогнозата е за хубаво време, а за тази седмица казват, че температурата ще стигне до 32 градуса, имаме резервации в последната минута. Те са основно за възрастни туристи и семейства с малки деца, това е "таргетът", към който се насочваме през септември. В момента имаме ученически групи, семинари и други събития. Така че колегите са позитивно настроени и се опитват да удължат сезона, доколкото е възможно. Но все още не се знае какви ще бъдат компенсациите за ток през месец октомври за тези, които биха искали да посрещат туристи и през идния месец" – каза в заключение Десислава Димитрова.

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Марта Рос
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!