Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на представлението „Дездемона“

Снимка: ДТ „Стефан Киров“

На 13 септември предстои премиерата на представлението "Дездемона" в драматичен театър "Стефан Киров" Сливен. Постановката е по текст на Пола Вогъл, който поставя нов поглед към Шекспировата трагедия "Отело".

В тази версия Отело не е измъчван от съмнения, а всъщност Дездемона наистина е неговият най-лош кошмар. Не само най-лошият кошмар, това е и най-желаният му блян. Онова крехко девойче от Шекспировата пиеса тук е заживяло живота на съзряваща жена, разпъната между ролите на съпругата и разглезената аристократка. Тя фриволно задоволява своите нужди, когато и както ѝ се поиска, опознавайки и най-мрачните кътчета на своите желания, разказва режисьорът Петър Денчев:


"Авторката пресъздава съвсем нова и оригинална пиеса, която третира темата за женското равноправие, женската конкуренция, за същността на жената и нейното място в един свят, изграден от мъже. Това е сюжет фокусиран върху трите женски образа от "Отело" – Дездемона, Бианка и Емилия. Имаме познанията за мъжете само чрез разказите на жените. Имаме една жена, която е решила на всяка цена да освободи себе си от тегобата да е обречена, да бъде държанка на един екзотичен мъж. Финалът на пиесата е с неясна точка, смъртта на Дездемона е извън сценичното време. Посланията са съвременни, защото пиесата е съвременна."

Как тогава да не повярваме, че Отело я удушава не заради измаменото доверие, а заради заслужените прегрешения? Това е основният въпрос, който задава представлението в адаптацията на Пола Вогъл.


Петър Денчев е български писател и театрален режисьор. Завършил е Режисура за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2010 г. и магистърска програма "Театрално изкуство" през 2017 г. Доктор по театрознание от 2021 г. С романа си "Тъй, както мъж целува жена, която обича" печели конкурса за нов български роман "Развитие" през 2007 г. По-късно издава сборника с разкази "Истории в минало време" (2010, Издателство "Жанет 45") и романа "Тихото слънце" (2012, Издателство "Жанет 45"). Неговите романи "Малкият бог на земетръса" (2019, Издателство "Жанет 45") и "Превъртане" (2021, Издателство "Жанет 45") са номинирани за наградата "Хеликон" (2019, 2021). Негови произведения са превеждани на сръбски, македонски, словенски, немски, английски и фарси.

Поставял е спектакли на сцените на повечето от големите театри в България (Народен театър "Иван Вазов", Сатиричен театър "Алеко Константинов", ДТ "Стоян Бъчваров" Варна, ДТ "Сава Огнянов" Русе, ДТ "Гео Милев" Стара Загора и др.). В периода 2017-2018 г. е драматург на ДТ "Стоян Бъчваров" Варна. Режисьор в трупата на ДТ "Стефан Киров"
Сливен от 2020 г. В театъра е работил върху текстове на автори като Едуард Олби, Жорди Галсеран, Сара Рул, Шекспир, Молиер. Негови спектакли са гостували на различни фестивали и форуми в Сърбия, Румъния, Косово и Черна гора.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!