Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЖП транспортът в Чикаго се готви за стачка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Готовност за стачка на работниците от железниците обърква пътуванията на много хора от Чикаго днес и заплашва доставката на стоки в цяла Америка.

“Железопътната стачка в този момент би била изключително пагубна за нашата икономика и американския народ и ние искаме да избегнем това“, каза конгресменът Стени Хойер, лидер на мнозинството от демократите.

Повече от 100 000 работници от железницитe заплашват с парализираща национална стачка в петък, ако не бъдат уважени исканията им за по-високо заплащане. Във Вашингтон представители на профсъюза  вече са започнали преговори, но ако не се стигне до споразумение стачката би струвала на американската икономика около 2 милиарда долара на ден.

Въпреки че преговорите не включват служителите в Amtrak, те използват повече от 34 000 км релси, притежавани и поддържани от други жп превозвачи и в случай на стачка техните клиенти също ще бъдат засегнати.

За  днес Amtrak превантивно отмени пътувания по множество маршрути, които минават през Чикаго. Сред спрените влакове са тези от Чикаго до Лос Анджелис, Сиатъл, Сан Франциско и част от маршрут, който минава от Лос Анджелис до Сан Антонио.

 Пътуванията от Бостън до Ню Йорк  и Вашингтон не се очаква  да бъдат засегнати, тъй като Amtrak е собственик на релсите по тези линии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени