Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Балкански синдром" започва новият сезон в Русенския театър

Снимка: Момчил Михайлов Студио

С най-новия си спектакъл "Балкански синдром" посреща публиката си тази вечер (14 септември) Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе. Постановката по едноименната комедия на Станислав Стратиев е дело на Недялко Делчев и с премиерата ѝ на 12 септември беше открит 115-ият творчески сезон на Русенския театър.


"Балкански синдром" е спектакъл за последния етап на българския път към новия по-добър свят. Едно надсмиване над поредната ни неразбория, но и обяснение в любов към драмата на обикновения човек – вечната жертва на безкрайния социален експеримент. Станислав Стратиев задава наистина важните за нацията ни въпроси: Кои сме... Защо сме такива... Накъде отиваме... Ще пребъдем ли... Защото обича и до края си вярва в якото, упорито, неизтребимо и здраво племе, преминало Дунав, хванато за опашките на дребните си кончета.

За да вървим напред, съвременници мои, е добре често да се оглеждаме в неговите текстове; да се равняваме по националните идеи и идеали на големите ни автори; да премисляме пътя и посоката си с техните герои; и да се посмеем, но и да състрадаем и помечтаем малко с тях", казва по повод премиерата режисьорът на спектакъла Недялко Делчев.

В представлението участват Венцислав Петков, Дона Вълова, Евгения Явашева, Ивайло Драганов, Ивайло Спасимиров, Йовко Кънев, Катерина Борисова, Кадри Хабил, Кристиана Ценкова, Крум Берков, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Милен Димитров, Надя Банчева, Тодор Лазаров, Ясена Господинова, а главната роля – на Директора на театъра, изпълнява гост-актьорът Мариан Бачев.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!