Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сребърната Стилияна: Радвам се за медала, но се разочаровах заради Боряна Калейн

Стилияна Николова
Снимка: Борис Мутафчиев

"Определено беше тежък ден, но ние сме подготвени за това Световно първенство. Разбира се, че се радвам за този медал. Да, обръчът се получи по-добре на квалификациите, отколкото на финала. Обаче имам и събота, дай боже",

сподели сребърната медалистка на финала във финала с обръч Стилияна Николова, която беше  разочарована от новината, че нейната съотборничка Боряна Калейн пропуска шампионата.

Калейн е с висока температура и малко преди началото на участието на българските гимнастички стана ясно, че няма да може да може да играе пред родна публика.

"Много се разочаровах като разбрах, че Бубето няма да играе. Ние сме един отбор и един екип. По-тежко е да играеш сам, отколкото да знаеш, че имаш някой зад гърба си. Пожелавам ѝ бързо да се възстанови. Не беше това причината за разконцентрацията на топката, бяха други неща. Много е вълнуващо най-вече заради публиката. Много им благодаря, че дойдоха дори в този късен час. Надявам се и другите дни да идват", добави възпитаничката на Валентина Иванова.


Състезанието е изключително тежко за състезателките, защото квалификациите на обръч и топка днес започнаха в 9.30 часа сутринта, а финалите на отделните уреди в 21.00 часа. Същото ще бъде утре на бухалки и лента.

"Правили сме моделирани тренировки и не ми прави такова впечатление този формат. Преди всяко едно съчетание усещах тръпката и вълнението, затова не бях спокойна нито един път", заяви Николова.

Президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе откри официално 39-тия шампионат на планетата.

Церемонията започна с изпълнение на фолклорен оркестър "101 каба гайди" и песента "Излел е Дельо хайдутин", изпята от народната певица Златина Узунова.


Олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика от Токио 2020 Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс изпълниха съчетание с пет обръча и пет топки.

Официални гости на церемонията бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на младежта и спорта Весела Лечева, президентът на ФИГ Моринари Ватанабе, президентът на Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ Ноха Абу Шабана, президентът на БФХГ Илиана Раева и посланикът на Световното първенство Невяна Владинова. Всички те получиха специални плакети от БФХГ по повод 70-годишния юбилей на спорта у нас.

"За мен е чест, че София - европейската и световната столица на спорта, е домакин на Световното първенство по художествена гимнастика. Поздравявам от сърце БФХГ и лично г-жа Раева за цялостната организация. Вие, с вашия ентусиазъм правите възможност в София да дойдат най-добрите състезателки в света, от над 60 държави. Пожелавам успех на всички гимнастички. Надявам се нашите гости да имат възможност да се насладят на българското гостоприемство. От сърце желая успех на нашите любими момичета, стискам палци и на Добър час!", каза Фандъкова, която е и патрон на шампионата.

"От името на Министерството на младежта и спорта искам да ви приветствам и да кажа, че България е горд домакин на 39-и Световно първенство по художествена гимнастика. БФХГ има своите славни традиции и успехи, поддържани от редица поколения. Смело мога да твърдя, че българската художествена гимнастика гради успехите на световната", заяви Весела Лечева.


Президентът на ФИГ Моринари Ватанабе първо помоли да бъде почетена с минута мълчание паметта на Кралица Елизабет Втора, която нарече "велик световен ръководител".

"Много съм щастлив да се завърна в София, градът на художествената гимнастика. Искрено съм развълнуван от това, че заедно ще проведем Световното първенство по художествена гимнастика, Особено важно е, че днес сме заедно след две години, изпълнени с трудности поради пандемията. След двете години, които прекарахме в условия, сякаш на тежка зима, цветята на вашите усилия разцъфват тук, в София. Виждаме големите рози. Виждаме малки рози. И виждаме цветята, които току-що са напъпили. Всяко цвете е красиво. Всяко цвете има стойност. Скъпи състезателки, моля ви, представяйте своите съчетания с увереност. Но от друга страна, има нещо, което не трябва да забравяме. не бива да забравяме, че има цветя в света, които искат да цъфтят, но не могат заради тежестта на снега. Именно тези цветя не взеха участие тук, в София. Надявам се, че скоро светът ще бъде в мир и че всички цветя ще разцъфнат напълно. А сега започва шоуто на цветето роза, наречено "художествена гимнастика", каза Ватанабе, след което хвана за ръце Илиана Раева и Невяна Владинова и обяви Световното първенство в София за открито.

Бяха произнесени официални клетви от съдии, състезатели и треньори.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!