Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на отбраната се твърди, че се съобщава за "реалните" загуби на Въоръжените сили на Украйна в резултат на мащабното нахлуване на руските окупационни войски на територията на Украйна към датата 18 август. Документът, публикуван от сайтове и препубликуван в социалните мрежи, е адресиран до Олексий Мячеславович Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана. Публикацията може да видите тук.


Твърдение: Документ, подписан от Валерий Залужний, съобщава за реалните загуби на украинската армия до 18 август. Според него те са над 76 хил. загинали войници от Въоръжените сили на Украйна и над 42 хил. войници са загубили боеспособността си поради наранявания

Така нареченият "сканиран документ, изтекъл в мрежата", се разпространява активно от проруската пропаганда, както и от редица български медии и отделни хора в социалните мрежи. В него обаче има някои моменти, които предизвикват въпроси относно автентичността му. Докато подписът на върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний изглежда напълно автентичен, то съдържанието на документа буди съмнения относно грамотността на автора си или познанията му за украинския език.

Първата грешка е още в заглавието на документа. При проверка на екипа на БНР доста бързо стана ясно, че в обръщението «Шановний Олексій Мячеславовичу» („Уважаеми Олексий Мячеславович“) е сгрешен падежът. Търсене в Гугъл доведе до множество попадения с текста "Шановний Олексію Мячеславовичу" и на значително по-малко с текст, като на "секретния документ", който проверяваме. Повечето от вторите попадения бяха всъщност цитати на украински факт чекъри, които обясняват че сканираното писмо е пълно с елементарни граматически и пунктуационни грешки и русизми.  

Ето тук грешките са изредени:

  • «Секретарю Ради національної Безпеки і обороні України», вместо «Секретарю Ради національної безпеки й оборони України»; 
  • «Шановний Олексій Мячеславовичу», вместо «Шановний Олексію Мячеславовичу»; 
  • «інформації о загиблих», вместо «інформації про загиблих»;
  • «о отриманих поранення», вместо «про поранених»;
  • «76 640 чоловік», вместо «76 640 осіб».

Очевидно авторът на "документа" не говори украински и е прекарал текста през автоматичен преводач, след като го е написал, твърдят проверяващите украинци. 

Освен грешките има и несъответствие в оформлението на "секретния документ". По-специално, "документът" е написан на бланката на Министерството на отбраната на Украйна - ръководител на министерството е Олексий Резников, а пък носи подписа на генерал Валерий Залужний - главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. Друга грешка е пренебрегването на официалните имена на украинските военни формирования. В такъв документ няма да пише само "въоръжени сили": официалното име на този орган е "Въоръжени сили на Украйна".

Генерал-майор Валерий Залужний завършва с отличие катедрата по комбинирани оръжия в Одеската висша командна академия. През 2005 г. постъпва в Националната академия по отбрана на Украйна и се дипломира със златен медал през 2007 г. Макар и да е малко вероятно човек, завършил със златен медал, да проявява огромна неграмотност, все пак не е напълно невъзможно. За да изключим евентуалното невежество на висшия военен, открихме други документи, подписани от него. Подписът е подобен на този в "секретния документ". 



Министерството на отбраната на Украйна опроверга информацията на руските медии за "секретния документ".

"Фалшификатът е написан от напълно невежи хора, които никога не са виждали как изглеждат истинските документи на нашия отдел. Фалшификатът е направен много грубо. Няма какво да обясняваме", заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр.



Ако оставим неграмотността и грешките в оформлението формулировките на "документа", елементарната логика също би опровергала някои от твърденията в него. Под въпрос е съотношението между ранени и убити.

Известно е че по време на военни действия винаги има повече ранени, отколкото убити (два или три пъти), докато в разпространеното сканирано копие убитите са повече от ранените.

Но нека не се основаваме само на логиката. Ето какво пише в изследване на харвардския Център за наука и международни отношения Белфер:

„...в исторически план съотношението между ранените и убитите по време на конфликти се движи около 3:1. С последните постижения на медицината обаче днес съотношението между ранените и убитите в САЩ варира от 10:1 до 17:1.“

Военните изследователи Купланд и Медингс установяват, че ако броят на убитите е по-голям от броя на ранените, това е показател за наличието на военно престъпление.

Такова съотношение (например 76 хил. загинали срещу 42 хил. ранени) може да има, когато огнестрелните оръжия са използвани срещу хора, които са обездвижени, намират се на затворено място или не могат да се защитят.

"Тази разлика в смъртността от огнестрелни оръжия има значение за признаването на военните престъпления и за внедряването във войната на нови оръжия, предназначени за обезвреждане на противници," пишат авторите на стр. 407 от своя труд Mortality associated with use of weapons in armed conflicts, wartime atrocities, and civilian mass shootings („Смъртност, свързана с използването на оръжия във въоръжени конфликти, жестокости по време на война и масови разстрели на цивилни лица“).

Заключение

Изтеклият в интернет "секретен документ" с данни за "истински загуби" на армията на Украйна се оказва неистински, което се потвърждава от изнесените по-горе  аргументи. Включително множество граматически грешки и русизми, които нямат място в официален украински документ. Твърдението, че това са „истинските загуби“ няма как да бъде проверено, тъй като на етапа от военните действия към датата на публикуване на документа е невъзможно да се цитира точен брой на загиналите или ранените. Следователно твърдението е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна