Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговор Путин - Си на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд

Руският президент Владимир Путин (вляво) и китайският президент Си Цзинпин (вдясно) по време на среща в кулоарите форума на ШОС в Самарканд, Узбекистан, 15 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия оценява високо балансираната позиция на Китай по украинската криза. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на преговори с китайския си колега Си Цзинпин в град Самарканд в Узбекистан, който е домакин на годишната среща на Шанхайската организация за сътрудничество.

Владимир Путин увери Си Цзинпин, че разбира неговите въпроси и опасения във връзка със ситуацията в Украйна и обеща да даде съответните разяснения в хода на преговорите.

Освен това Путин подчерта, че Русия твърдо се придържа към принципа за единен Китай и осъжда "провокациите на Съединените щати и техните сателити в Тайванския проток". По думите му тандемът Москва - Пекин играе ключова роля в обезпечаването на регионалната и глобалната сигурност. 

"Опитите за създаване на еднополюсен свят придобиха в последно време напълно уродливи черти и са напълно неприемливи за повечето държави на планетата", заяви Владимир Путин, а Си Цзинпин допълни:

"Изправени пред невиждани за цялата история колосални промени в световен мащаб, ние сме готови заедно с нашите руски колеги да покажем пример на отговорна световна сила и да изиграем водеща роля, за да изведем бързо променящия се свят на траекторията на устойчивото и позитивно развитие".

По-рано - на среща с иранския си колега Ебрахим Раиси, Владимир Путин изрази задоволството си от предстоящото присъединяване на Техеран към ШОС. Днес в Самарканд беше подписан меморандумът, който отваря пътя към пълноправното членство на Иран в регионалната организация. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени