Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА "Васил Левски" официално откри учебната година

На 15 септември Национална спортна академия „Васил Левски“ посрещна своите първокурсници от редовна форма на обучение с официално откриване в Аула Максима. С началото на новата учебна година, през която Академията чества 80-годишен юбилей, топло ги приветстваха ректорът проф. Николай Изов и цялото академично ръководство: проф. Иван Мазнев, зам.-ректор по учебната работа, проф. Татяна Янчева, зам.-ректор по научната и международна дейност, проф. Апостол Славчев, зам.-ректор по качество на образованието и акредитацията, проф. Кирил Андонов, помощник-ректор, проф. Лозан Митев, председател на Общото събрание на НСА, проф. Красимир Петков, декан на Факултет Спорт, проф. Огнян Миладинов, декан на Факултет Педагогика, проф. Даниела Любенова, декан на Факултет Обществено здраве, здравни грижи и туризъм, техните заместници – доц. Христо Андонов, доц. Вера Антонова и доц. Кръстьо Згуровски, директорът на Департамента по езиково обучение и информационни технологии доц. Весела Славова.

„Гордеем се с постиженията на нашите предшественици и работим всеотдайно, за да ги надграждаме и да се развиваме като модерно и успешно висше училище“, изтъкна ректорът, поставяйки акцент върху юбилея и изцяло обновената учебно-спортна база на Академията. „Поздравявам ви за избора да се обучавате в НСА – лидерът на спортното образование в България и Европа!“, подчерта проф. Изов и посъветва студентите да бъдат активни и старателни още от първия учебен ден, да се възползват от шанса да получат необходимите познания, за да се изградят като висококвалифицирани специалисти. 
Шампиони и отличници от трите факултета на Академията получиха своите студентски книжки на трибуната с личен поздрав от ректора и деканите. Сред изявените спортисти първокурсници са Кирил Милов - вицешампион от Световното първенство по борба (Белград), Валентин Крумов - европейски шампион по шотокан карате-до, Виктор Меразов - европейски шампион за юноши и бронзов медалист от Световна купа по киокушин, Виктор Байчев -европейски шампион по карате при юношите, Стефани Веселинова и Теодора Василева - европейски шампионки по сумо, Александър Джорджев - световен шампион по таекуондо за кадети, Цветомир Колев - европейски шампион по ушу, Миряна Чолакова - световна шампионка по естетическа гимнастика, Биляна Везирска - златна медалистка от Световна купа с националния ансамбъл на България по художествена гимнастика, Татяна Воложанина -сребърна медалистка от Европейско първенство за девойки по художествена гимнастика.

Класиралите се с най-висок успех в кандидатстудентската кампания също излязоха за поздрав на трибуната. От Факултет Спорт това бяха Станислава Сарандева  (специалност „Плуване“) и Бранко Йочев (специалност „Кондиционна подготовка“), от Факултет Педагогика – Виктория Берова (специалност „Физическо възпитание“) и Илиян Росенов (специалност „Физическо възпитание“), а от Факултет Обществено здраве, здравни грижи и туризъм – Габриела Петрова (специалност „Кинезитерапия“) и Любомир Германов (специалност „Кинезитерапия“).
С „добре дошли“ и пожелания за успех в обучението към първокурсниците се обърна и председателят на Студентски съвет на НСА Елена Прокопова. Заедно със своя заместник Иван Пенков връчиха на ректора Купата на комплексен победител, завоювана от отбора на НСА на Летните университетски игри, организирани от Националното представителство на студентските съвети. На Академията бе присъден и почетен плакет с благодарност за оказаната цялостна помощ при провеждането на универсиадата.
През настоящата учебна година почти цели национални отбори избраха НСА за свой университет. Това са момчетата от националния отбор по волейбол до 20 години – сребърни медалисти от Световното първенство през 2021 г. Сред тях е и щафетата на България по биатлон – бронзови медалистки от Световното първенство за девойки тази година в Солт Лейк Сити на 3х6 км – Валентина Димитрова, Лора Христова и Стефани Йолова, както и фехтовачите Георги Златаров, Димитър Райкин и Тодор Стойчев – бронзови медалисти отборно от Европейското първенство на сабя в Нови Сад.
След официалното откриване със срещи по отделните факултети, първокурсниците получиха информация и конкретни напътствия от своите декански ръководства и ресорни преподаватели.

По публикацията работи: Кръъстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!