Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Антигона" с премиера в Плевенския театър

Снимка: @TheatrePleven

След седемгодишно отсъствие от българска сцена, Александър Морфов постави в Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" пиесата на Жан Ануи, вдъхновена от прочутата трагедия на Софокъл.


Репетициите започнаха през февруари след тридневен кастинг за актьорския състав. Представлението е създадено с международен постановъчен екип и с участието на почти цялата плевенска трупа, както и с гост-актьори. В образа на Антигона се превъплъщава Милена Ерменкова, а за ролята на Креон е поканен актьорът Деян Донков. Надя Керанова е Исмена, Ованес Торосян е корифей на оркестъра, Хемон е Александър Кънев. Художници на декорите са Семьон Пастух (Русия) и Тита Димова-Вантек, пластиката е на Андреа Гаврилиу (Румъния), звукът е на Душанка Белада (Черна гора), която и асистира на Морфов. Младите китаристи Борислав Ковачев и Александър Колев посрещат зрителите с изпълнения на живо.

Премиерните представления са на 16 и 17 септември.

Следващите дати са 24 и 25 октомври.


Спектакълът "Антигона" е включен в инициативата на Плевенския театър "Пътуващ зрител" в подкрепа на културния туризъм. Тази инициатива дава възможност на зрители от цялата страна да пътуват до Плевен и да гледат спектакъла, като си закупят в пакет билет за представлението и нощувка в хотел.

На 19 септември "Антигона" ще гостува на пловдивската публика, в програмата на фестивала "Сцена на кръстопът".

Снимки: ФС на Драматично-куклен театър "Иван Радоев"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!