Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи ще участват във Фестивала на етносите в Кишинев, Молдова

Снимка: личен архив

В пъстър калейдоскоп от звуци, ритми, вкусове и цветове ще се превърне тази неделя, 18 септември, молдовската столица Кишинев. Това е денят, в който градът за 21-ви път ще бъде домакин на популярния Фестивал на етносите "Единство чрез многообразие". В събитието, което ще се проведе в парка „Щефан чел Маре“ ще участват и ще представят своите традиции и култура молдовци, българи, украинци, гагаузи и други – всички етноси, населяващи малката, но гостоприемна Молдова, разказа за "Радио България" Анжела Олареску, директор на българската библиотека "Христо Ботев" с българско неделно училище в Кишинев.

"Българската диаспора винаги се представя на тези фестивали от Българската общност в Република Молдова, Научното дружество на българистите у нас, Българската община в Кишинев, фондация "Български дух", от нас – библиотека "Христо Ботев", фолклорен ансамбъл "Въгленче", който функционира към неделното ни училище. Тази година ще ни уважи и председателят на Тараклийския район Иван Паслар. Той пристига с ансамбъл "Красний цветок" от Тараклия. Това са българи, които живеят в южната част на Молдова и идват, за да ни окажат подкрепа с участие във фестивала".

Тъй като е всеизвестно, че любовта минава през стомаха, представянето на различните култури ще бъде съпроводено и с кулинарни изкушения. В кътчетата, посветени на различните етноси, из алеите на парка присъства и характерната за тях кухня. Посетителите на българския кът обикновено имат възможността да опитат традиционната ни баница, печено прасенце и разнообразни сандвичи.

Библиотека "Христо Ботев" пък ще се погрижи за духовната храна.

"Ние от библиотеката участваме с изложба на книги "Бесарабските българи", – изтъква Анжела Олареску. – Те разказват за историята на българите в Молдова – "Българските преселници" с автор Иван Думиника, "Българите в Република Молдова" на Иван Забунов, "Тараклия на 200 години" и "България: метрополия и диаспора" на Николай Червенков и много други книги, ценни по своята тематика. Авторите са бесарабски българи."

Степан Куртев, председател на Българската община в гр. Кишинев, Пьотър Пармакли, член на Българското дружество „Възраждане”; Анжела Олареску, директор на българската библиотека „Христо Ботев”

На главната сцена в парка, различните етноси ще представят своите народни песни и танци. Сред участниците ще са и 32 възпитаници на българското неделно училище към библиотека "Христо Ботев" – деца и възрастни, облечени в традиционни носии. Певците и танцьорите от фолклорния ансамбъл "Въгленче" най-често сами търсят начини и средства, за да си осигурят заветните носии – купуват ги от България, а когато им омалеят, ги предават на по-малките – за да блесне на сцената родният ни фолклор в цялото му великолепие.

С това участието на българската диаспора във Фестивала на етносите в Кишинев не се изчерпва.

"Ние имаме един талантлив майстор – българинът Анатолий Бечев, който представя традиционните си дървени изделия – "Дървена архитектура в миниатюра". Работите му винаги предизвикват бум. Хората искат да видят, да си купят неговите изделия, възхищават се на майсторството му. Досега той единствен представя такива творби", – разказа за Радио България директорката на българската библиотека "Христо Ботев" Анжела Олареску.

Етнокултурният фестивал "Единство чрез многообразието" съвпада с първия ден от новата учебна година в българското неделно училище в Кишинев. Радио България пожелава това начало да бъде знаково и празникът за изучаващите български език да продължи през цялата година!

Чуйте интервюто на Анжела Олареску на руски език в звуковия файл:

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна