Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивалът "Живи статуи" в Русе

Снимка: @FestRuse

Тазгодишното издание на традиционния Международен фестивал "Живи статуи" в Русе ще се състои на 17 и 18 септември. Събитието се организира от Драматичния театър "Сава Огнянов"с финансовата подкрепа на община Русе и на Министерството на културата.

Началото на фестивала ще бъде поставено на 17 септември от 20.30 часа с LED-лазерно шоу на артистите от Огнен театър "Палячи".

Същата вечер от 21 часа румънският театър "Маска" от Букурещ ще представи своя спектакъл "Тhe exodus" ("Изход"). Представлението е създадено след 24 февруари тази година, когато само на няколкостотин километра от Румъния избухва война – войната в Украйна.


"Спектакълът е посветен на бежанците – от Украйна, от Сирия или от други части на света, където бомбите гонят хора– хора като нас, хора като вас, стари хора или млади хора, деца или жени – хора", разказва историята на новия спектакъл Анка Флореа, директор на театър "Маска". "Exodus е шоу за тук и сега. Или за бежанците и нас. За тези, които са принудени да напуснат дома си в скитане, и за нас, които се опитваме да бъдем техен дом за известно време. "Exodus" е нашият твърд отговор като творци на лудостта на онези, които управляват света.“

Какво още предлага програмата на фестивала и какво да очакваме на русенска сцена в 115-я творчески сезон на театъра, разказа в "Артефир" Боян Иванов, директор на Русенския театър.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна