Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата “Шареният свят на един адвокат“ с предстояща премиера

Анелия Торошанова и адв. Владимир Пенков
Снимка: БНР

Владимир Пенков е основател на "Пенков, Марков и партньори". 30 години е бил Управляващ съдружник, а понастоящем е Председател е старши съдружник.

Адв. Пенков е специалист в областта на търговското право и чуждестранните инвестиции, банковото и финансово право, данъчното право, концесиите, обществените поръчки, интелектуалната собственост, лицензионните и ноу-хау договори, правото на конкуренцията, телекомуникации и енергийно право. През 2013 г. и през 2020 г. е удостоен с отличието "Адвокат на годината".

Участвал е в изготвянето на редица закони в областта на икономиката. Автор е на множество статии и други публикации в областта на търговското и дружествено право, хармонизацията на законодателството с това на ЕС, данъците, концесиите, телекомуникациите и възобновяемите енергийни източници. Дългогодишен заместник-председател на БТПП до 2006 г., а сега член на УС и арбитър към Арбитражния съд на БТПП. Дългогодишен председател на Надзорния съвет на БТК до началото на 2017 г.

Бил е дългогодишен председател на надзорния съвет на БТК, до началото на 2017 г. и член на борда на директорите и изпълнителен директор на Загорка АД.

Учредител и бивш президент на първия в България “Лайънс клуб - Лайънс клуб София”, носител на най-високото отличие на БТПП “Хермес” - за повишаване на прозрачността и развитието на българското търговско законодателство, член на УС на фондация “Лале”. 2017 г. е регистриран и като европейски адвокат към Адвокатска камара - Виена. Дълги години е бил съпредседател на работна група “Малки и средни предприятия и търговия” при Германо-българския “Координационен съвет“.

20-и септември е премиерата на книгата на адв. Пенков – “Шареният свят на един адвокат“.

Как идва идеята за книгата?

“Идеята дойде около 2013 г., това е първата година, за която мога да кажа, че правих някакви опити за промяна в самия мен – да имам малко по-голяма дистанция в работата и малко да намаля емоцията, да стана по-вежлив и желан от колегите като събеседник. Истината е, че 2006 г., когато си подадох оставката като зам.-председател на Tърговско-промишлената палата, се учудих колко дезорганизирани сме в офиса.“, казва в ефира на “Законът и Темида“ адв. Владимир Пенков и допълва:

“Имахме огромен брой интересни случаи, включително и по отношение на обществени прояви, издавахме вестник, борихме са за хармонизация на законодателството с ЕС, работихме десетки законопроекта в различни работни групи. Всичко това ми адде повод да си мисля, че може би е добре да се оценят и напишат тези неща“, разказа още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна