Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да срещнеш Теди Москов

Теди Москов
Снимка: Ани Петрова

Мястото е Старият Созопол, точно по времето на Празниците на изкуствата. "Аполония" тази година стана 38. Встрани от Амфитеатъра, на пейка пред служебния вход на театралната зала в града, е седнал Теди Москов. Хващам го минути след края на "Стани, за да легна аз" – спектакъл, предизвикан от пиесата на Жан-Пиер Мартинез "Ковчег за двама".

Постановката на Сатиричния театър е чиста форма комедия. Пренаписана от Теди Москов, пиесата разказва абсурда на нашето време. През скечове, шеги, игра на думи и сентенции, силно актьорско присъствие и много динамика "Стани, за да легна аз" уж говори за проста ситуация – двама души са починали, а има само един ковчег в погребалната агенция, в която се развива действието. Говори за това, а те разсмива и препраща към всевъзможни асоциации. И нали дяволът е в детайлите, в постановката те са побългарени, преливат от реплики в популярни песни и много политически намеци.


Все пак спектакълът не е политически, само изглежда такъв на моменти. Затова и режисьорът си позволи да се пошегува в края на представлението на сцената на "Аполония" 2022, че скоро то ще звучи по друг начин. Неговата задача е единствено и само да разсмива, защото смехът е ключът към живота. За да се посмее, дори самият Теди Москов седна сред публиката и гледа "Стани, за да легна аз" като зрител.

Там, на пейката на служебния вход на театъра, разговорът започна съвсем естествено – от това за какво са давали живота си хората преди – и продължи в същия дух.

Когато изслушате звуковия файл обаче, се налага и да си пуснете песента на Blood, Sweat & Tears "Spinning Wheel". Чуйте Теди Москов, за да разберете защо.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!