Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зооцентърът в град Добрич с нов обитател – благородното еленче Ахат

Снимка: dobrich.bg

Спасителният център на зоопарка в Добрич зарадва жителите на града с приятна новина. Тези дни в семейството на благородни елени, за което се грижат, се родило бебе. "За първи път от години се радваме на новородено от този вид", не скриват радостта си стопаните на центъра, цитирани от БТА.

Новороденото еленче се казва Ахат и подобно на майка си Яспис и таткото Елмаз, носи името на благороден камък и е представител на един от трите вида елени в България – благороден елен, елен лопатар и сърна. Родителите му имат необичайна съдба. Яспис е преместена в Добрич от незаконен зоопарк, а Елмаз е бил откупен от ловец, открил животното в гората. Бащата е четиригодишен, в разцвета на силите си. За майката, която вероятно е на 6-7 години, Ахат е първа рожба, твърди директорът на зоопарка Християн Христов.


Центърът за защита на природата и животните в Добрич е първата лицензирана зоологическа градина в България и е уникален за Източна Европа. Той е създаден през 2003 г. по българо-швейцарски проект и е дом на 490 обитатели от 78 вида, характерни за нашите географски ширини. Зоопаркът разполага с площ от 162 декара, а средата, в която се отглеждат животните, е близка до естествените им местообитания.


Новороденото еленче е в добро здраве, но засега стопаните на Спасителния център не смеят да безпокоят семейството, още повече, че майката продължава да е стресирана след престоя си в незаконния зоопарк. Сега тук предстои поставянето на нови ограждения. "Първо ще започнем от територията, която обитават благородните елени и ще разширим площта с близо 30 на сто – до 2.3 декара", казва директорът на зоопарка, цитиран от БТА.

Съставил : Венета Николова

Снимки: dobrich.bg, Facebook/Zoocentredobrich
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна