Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасковският Каунь – вече зрял, но винаги нов

Край карикатуриста Халит Куртумуш е оживено.
Снимка: Весел Цанков

На днешно време 22 години са завидно дълголетие за културно събитие и хасковският хумористичен "Каунь фест" на 10 и 11 септември, част от празника на Хасково, доказа зрелостта си. Същевременно той демонстрира и желанието си да се обновява, което е доказателство за младежки дух.

На 10 септември в регионална библиотека “Христо Смирненски” бе открита изложбата “Обичаните”, посветена на 100-годишнината на Радой Ралин и на Доньо Донев, автор на анимационната поредица “Тримата глупаци”, но и на шаржове на сатирика. Бе показан и документален филм за двамата, създаден от националната телевизия. Според Кин Стоянов, който откри изложбата, хасковската библиотека притежава повече книги на Радой Ралин от Софийската библиотека. Популярният актьор Любен Чаталов разказа анекдотични случки от дългогодишното си сътрудничество с Доньо Донев.

Най-голямата награда от тазгодишното издание на "Каунь фест" – "Баш Каунь" беше присъдена на братя Пилеви за тяхната подкрепа към културното събитие през годините.

За първи път тази година в "Каунь фест" участваха и 11 изтъкнати карикатуристи. На 11 септември те подредиха изложба от свои творби пред драматично-куклен театър "Иван Димов" и през целия ден рисуваха шаржове на всички желаещи малки и големи хасковлии.
След гласуване с цветни камъчета от публиката наградата за карикатура на фестивала бе присъдена на турския художник Халит Куртумуш.

Наградите на „Каунь фест“

Вечерта в красивия салон на хасковския театър бяха връчени наградите за хумористични текстове. Тази година свои творби изпратиха 153 хумористи от цялата страна. Петър Краевски и Ели Видева от журито споделиха, че им е било изключително трудно кои текстове да отличат, но все пак са се спрели на няколко автори:

Наградата за епиграма на името на Петър Марев, която е предоставена от семейството му и класирана от тях, бе присъдена на Тако Рамирес от Варна.

• Първо място – Весел Цанков, хумористична проза.
• Второ място – Калин Василев, хумористична проза.
• Трето място – Николай Апостолов, хумористични стихове.


Бяха присъдени и три поощрения:
• Светлин Трендафилов, хумористичнен сценарий.
• Ангел Иванов, хумористична лингвистика.
• Томислав Димитров, 16-годишен, млад каунь.


Празникът завърши с проточили се до късно творчески разговори в неформална обстановка.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени