Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин се опитва да потуши сблъсъка между Таджикистан и Киргизстан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Путин проведе телефонни разговори с президентите на Таджикистан и Киргизстан Емомали Рахмон и Садир Жапаров в опит да потуши граничния конфликт между двете държави, стана ясно от прессъобщение на Кремъл, цитирано от агенция "Ройтерс".

Киргизстан и Таджикистан членуват в Организацията на договора за колективна сигурност, която включва Армения и още няколко бивши съветски републики под егидата на Москва.

Но тази седмица киргизката и таджикската армия влязоха в сблъсъци в района на киргизкия град Баткен с употребата на танкове, миномети и дронове. Жертвите, по актуализираните днес данни на двете страни, са повече от 80. От застрашените райони в Киргизстан бяха евакуирани повече от 130 хиляди души. Примирието, договорено късно в петък, бе нарушено на няколко пъти вчера, но днес обстановката е "спокойна" според киргизките власти.

Съгласно прессъобщението на Кремъл в разговорите си с президентите Жапаров и Рахмон днес Владимир Путин е "призовал двете страни да не допуснат по-нататъшна ескалация и да вземат мерки за преодоляване на кризата с мирни дипломатически средства". Руският лидер е "потвърдил готовността на Москва да окаже необходимата помощ, за да гарантира стабилността" на киргизко-таджикската граница.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна