Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран: Размирици след смъртта на Махса Амини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртта на иранката Махса Амини, която почина, след като бе задържана за неспазване на строгите правила за носене на хиджаб, развълнува иранското общество. Погребението й в родния й град Сакез прерасна в протестна акция, съобщиха Би Би Си и "Ройтерс". Полицията разпръсна протеста със сила. Според местна кюрдска правозащитна организация над 30 души са били ранени.

22--годишната жена бе арестувана тази седмица в Техеран за нарушаване на правилата на Шериата, повеляващи жените да покриват косата са и да носят дълги и широки дрехи. В петък тя почина, след като изпадна в кома. В социалните мрежи се появиха постове, че тя е била пребита в полицейската кола, предаде" Ройтерс". Полицията отрече тя да е била бита и заяви, че младата жена се е почувствала зле, докато чакала с други задържани иранки, и е починала от внезапно спиране на сърцето. Бащата на младата жена заяви пред прореформаторския сайт "Емтехад", че дъщеря му не е имала здравословни проблеми.

Случаят повдигна въпроса за правата на жените в Иран. На погребението на Амини в град Сакез някои жени са започнали да свалят хиджабите си в знак на протест. В иранската столица днес хиляди протестиращи се събраха около Техеранския университет, скандирайки: "Жени, живот, свобода!".

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна