Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Солаков и неговите "Убежища"

Снимка: @littlebirdplace

Глобалното затопляне вече не е нежелан, но възможен сценарий за планетата, която обитаваме, а ситуация, в която съществуваме. Земята повече не става за живеене – в нея няма необятна замръзнала повърхност, няма и бели шапки на ледниците. Това кара човешкия вид, приютил се в множество капсули, наподобяващи малки бели балончета, които се реят в космоса, да потегли към нови планети в търсене на убежище. И намира такова... в галерия Little Bird Place.

До 6 октомври там ще са поместени мрачните, но и изпълнени с чувство за хумор "Убежища" на Димитър Солаков. В новата си изложба художникът разказва за едно възможно и оптимистично бъдеще на света, с което умело провокира размисъл.


Темата за унищожаването на планетата е в основата на серия от живописни работи, озаглавени "Изход", както и на една голяма кинетична инсталация. В нея откриваме серия от кутии, които пресъздават "убежищата" на насекомите в един разгърнат отрязък от природен пейзаж – мъртва среда, красив аквариум, пълен с имитация на живот, осветен от хладна неонова светлина. С тази инсталация авторът пита дали сме способни да харесаме истинската природа, след като не спираме да се пренасищаме визуално с коригираната от социалните медии действителност.


На друго място в изложбата пък художникът изписва с неон, който не спира да мига тревожно, два надписа: Permafrost, което означава "вечната замръзнала земя", и Ice Caps – "белите шапки на ледниците".


Димитър Солаков е посветил цялото си досегашно творчество – независимо дали говорим за фотография, видео, рисунки, картини, 3D принт – на екологията. В неговите работи тя е разбрана широко –  както в научен, така и в личен житейски план. Такива са например проектът му "Нека човечеството се преобърне, имам нужда от по-малко приоритети" и изложбата му "Автопортрети", която отразява живота на автора в продължение на четири години. За Солаков това е един период на изолация и внимателно изграждане на личната екосистема. В творбите си той е страничен наблюдател, но и изследовател преживенец.


Повече за "Убежищата" си Димитър Солаков разказва в звуковия файл.

Снимки: ФС на галерия Little Bird Place
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна