Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 500 дка лозя са унищожени в Бургаско

| обновено на 19.09.22 в 17:17



42 заявления за унищожени 2 500 дка лозя са внесли в Областната дирекция "Земеделие и гори" лозарите от Поморие. Тяхната продукция беше поразена от бурята извила се в района на Бургас. 

4 комисии с общо 18 представители на различни държавни институции, съвместно със собствениците на лозови масиви тръгнаха на обиколка, за да опишат нанесените щети. 

На място се очаква и зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. Пострадалите лозари споделиха: 

"Трябваше в понеделника да започна да бера, не съм скъсал едно зърно. Всичко е унищожено. Проблемът е в това, че подпорната конструкция е съборена. Добивът го загубихме. Циментови колове са отрязани все едно с горещ нож - масло. Коловете, заедно с тела са на земята, все едно си минал с булдозер си ги подравнил."


"Телената конструкцията е здрава, но гроздето не става. Но е ударено, половината чепка е само люспа."

"Имам 100 дка грозде. На половина съм го сварил да го обера, останалата половина - няма да може. Чиста загуба."

Министерството на земеделието, храните и горите ще компенсира земеделските производители за унищожената продукция и още обяснява зам.-министъра Тодор Джиков:

"Да допълним ставката и с определени финансови средства, с които земеделските производители да отстранят изпочупените и опадали клони и части от лозовите насаждения. Държавната помощ е нотифицирана в Брюксел, когато липсва застраховка на насажденията, се изплащат 40% от стойността на продукцията по технологична карта. Те са обновени."


Междувременно се уточнява дали лозарите ще могат да получат компенсации и за унищожените телени конструкции, тъй като загубите там са големи. 

Всъщност от инвестираните европоейски средства в размер на 3 600 000 лева  за 3хил. и 500 дка край Поморие са унищожени 80% от насажденията.





По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна