Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба в София показва най-новите доказателства за грекопитека

Илюстрация: ФБ на Национален природонаучен музей

Най-новите палеоантропологични доказателства за най-стария вероятен предшественик на човека - грекопитекът, открити на Балканите в последните години, са показани в изложбата "Виж невижданото: Зората на човечеството" в Националния природонаучен музей при БАН.

По думите на проф. Николай Спасов, автор на концепцията за изложбата, доказателствата променят съществуващите научни тези за времето и мястото на възникване на човечеството.

"Обикновено се твърди, че цялата ранна човешка или предчовешка история започва в Африка, и по принцип се развива в Африка. Това в една или друга степен е така. Но както изглежда, нашите последни изследвания от последните години на международен екип показват, че грекопитекът – същество, известно от една челюст, намерена край Атина, един зъб, намерен в Чирпанско, а сега и една бедрена кост от същото наше находище, щ есе яви първият предчовек. Т.е. грекопитекът е съществото, което е тръгнало първо по пътя към човека."

Засега учените не съобщават подробности от анализа на бедрената кост, преди научната публикация.

Намерените останки са от женски индивид, а палеоантрополозите са му дали името Дива.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.