Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Касимова-Моасе: Когато външният свят не ти предлага устои, се обръщаш вътре към себе си

Мария Касимова-Моасе
Снимка: Ани Петрова

Сред върволицата от проблеми, казуси за решаване, предизборна ситуация, тревоги за оцеляването – какво се случва с нашето светоусещане, какво ни прави щастливи и как да преодолеем страховете си? 

Мария Касимова-Моасе разказва в "Нашият ден" за екзистенциалните тревоги в началото на есента, за преодоляването на страховете и за това какво ни прави истински щастливи. Последната ѝ книга "Монолози“ е сборник с изповеди. Разкази, споделени от различни човеци – тийнейджъри, самотници, хора, изпаднали от обществения поглед и станали прозрачни за другите. Диалози, които водим сами със себе си. Тази книга е родена с идеята да бъде сцена. Трибуна за онези, които толкова малко слушаме, а толкова много имат да ни казват.

"Наблюдавам процесите и хората – от близко и от по-далеч. И виждам, че сме малко объркани, самотни и не знаем къде да намерим опора. Човечеството винаги си е имало предизвикателства. Ние, като настоящи жители на тази земя, смятаме, че нашите са най-големи и най-трудни. Но хората пак така са се чувствали – и самотни, и загубили траекториите, в които да се движат. 

Аз лично имам един свой начин. Когато външният свят не ти предлага устои, се обръщаш вътре към себе си, където е безкрайно. И е хубаво просто да поддържаме тази безкрайност. Аз си мисля, че я поддържаме най-добре, когато мечтаем, когато гледаме изкуство, когато четем книги, когато фантазираме пред някоя картина, когато се загледаме в един небосклон или в едно безкрайно море – там, където уж то свършва... когато гледаш как някаква птича прави гнездо на дървото. Да, много обикновени неща."

Чуйте пълното интервю от звуковия файл.

Мария Кисимова-Моасе е родена в София. Дъщеря е на телевизионната режисьорка в редакция „Новини“ на БНТ Сета Илиева и актьора от Сатиричния театър Хиндо Касимов. Завършва българска филология в Софийския университет. Работи като журналист в Българската национална телевизия, вестниците „Стандарт“, „24 часа“, „Сега“ и други, заместник-главен редактор на списание ELLE в България, главен редактор на списание „Капитал LIGHT“ и съосновател и главен редактор на списанието за деловата жена НЕЯR. От 2010 г. е на свободна практика и работи и като експерт по етикет и протокол, презентационни умения и комуникации. 

Първата ѝ книга е сборникът „Близки срещи със смесени чувства“, издаден през 2017 г. През 2018 г. е издаден романът ѝ „Балканска рапсодия“. От юли 2020 г. в платформата Сторител е оригиналният ѝ комедиен сериал „Записки от Шато Лакрот“, който от месец май 2021 година е издаден и като книга от издателство „Колибри“. Участва със свои текстове в редица сборници, сред които „Бащите не си отиват“, „България за напреднали“, „Моята булчинска рокля“ и “Българите в чужбина – „…токова близо, толкова далече…“. На сцената на „Хепи Сатира комеди клуб“ в София представя авторското си представление „Свободно падащи истории“. Редовно пише за уебсайта „Площад Славейков“. Последната ѝ книга се нарича "Монолози".

Съпругът ѝ е френският журналист Стефан Моасе. Има две дъщери.

Снимка – Ани Петрова

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна