Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите гафове по време на траура във Великобритания

Най-важният въпрос е къде свършват искреното съчувствие и емпатия и къде започва социалножелателното лицемерие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мнозина показаха почитта си към епохата на име Елизабет по свой начин. 

Не знаeм за британците, но българите често казваме, че всяко чудо е за три дни. Не, не всяко чудо трае три дни, но уви - и на Острова, и отвъд пределите му, след погребението на кралицата рязко настъпи времето на баналното и прагматичното - като сметките колко е струвала държавната погребална церемония. Още вчера вечерта вече премахваха огражденията по улиците на Лондон, а "Гугъл" дори не посвети Дудъл-а си на Нейно Величество. Предпочете да отбележи кръглата стогодишнина на двойка лекоатлети и златни олимпийски медалисти - семейството Емил Затопек и Дана Затопкова, родени на 19 септември през 1922-ра.

След тишината и тържествените ритуали дойде времето за селфита, постове в социалните мрежи и може би за забрава, докато не ни разтърси следващото мащабно историческо събитие.

Всенародният траур във Великобритания вече е вдигнат, остава само този за най-близките на Елизабет II. Тук припомняме някои от моментите, показали, че има твърде много истина в думите: "Прекаленият светец и Богу не е драг". Защо някои скърбяха за кралицата си като заключиха велостоянки и автомати за презервативи, отмениха Информационната седмица за морските свинчета и гониха гости от ваканционни селища? И дали Елизабет II би искала точно това? Да поразсъждаваме над въпроса с образцова извадка от траурни гафове.

Според вестник "Гардиън" призовата позиция за гаф по време на траура се държи от верига ваканционни селища, която предлага семейни почивки сред природата. Първоначално опечаленото ѝ ръководство съобщи, че гостите с резервация в деня на кралското погребение ще трябва да напуснат по-рано, защото всички достъпни места ще бъдат затворени от десет в понеделник до днес сутринта. От вторник гостите можеха да се завърнат.

"Постъпката ни е в знак на уважение и показва желанието ни да позволим на колкото се може повече наши колеги да станат част от историческото събитие. Надяваме се гостите ни да разберат решението ни да подкрепим кралицата в последния ѝ път."

И това - независимо откъде пристигат гостите и дали могат да намерят покрив над главата си за времето, в което са любезно изгонени. Позицията се промени след негативни реакции в социалните и традиционните медии. Така хората не трябваше да напускат, ако резервацията им включва понеделник, но пък гостите, които планираха почивката си от 19 септември нататък, все пак бяха помолени да отложат началото ѝ.

Обратен завой направиха и от официалното британско колоездене. Първоначално федерацията поиска никой да не кара колело в понеделник. Естествено, последва своеобразна гражданска буря. Съветът остана за груповите, клубни и спортни изяви. Поднесено бе и извинение.

Не им провървя и на велосипедистите в Норич. Градският съвет там постави знак на велостоянка с надпис:

"Предупреждение. Кралски траур. Велостоянката няма да се ползва от 9 до 23 септември."

Изумените жители на близо 400-хилядния Норич получиха полвинчато обяснение - стоянката била близо до мястото, където хората оставят цветя в почит на Елизабет II. Табелата бе променена, за да уточни това, но от нея все така не ставаше ясно защо гледката на колелета край цветя е неприемлива...

Тишината явно бе единственото приемливо състояние на тялото и евентуално на ума и за верига супермаркети на Острова, където изключиха автоматичния звуков сигнал на гишетата за самообслужване. И тук последва реакция в социалните мрежи, на която говорител на веригата отговори:

"Звуковата сигнализация не е изключена, а намалена, спряхме музиката и аудиорекламите в магазините."

В точно подбран часови интервал обаче вчера бе съвсем тихо на най-голямото летище - лондонското "Хийтроу", откъдето отмениха над сто полета, за да не попречи шумът от самолетите на погребалната церемония.

Любим пример за гаф стана и меко казано странната проява на скръб с отлагането на Информационната седмица за морските свинчета.

Тя трябваше да започне вчера и да продължи до петък, но заради съвпадението с началото на погребението, морските свинчета ще чакат до следващия понеделник. И ако се чудите какво толкова оскърбително и разюздано може да има в тази очевидно свинска седмица, инак одобрена от Британската ветеринарна асоциация и Британската ветеринарна асоциация на малките животни... Нищо освен съвети как да се грижите за морските свинчета по-добре, така че да са здрави и щастливи. 

Промени има и в британското състезание I'm a Celebrity Jungle Challenge. Досега победителите бяха наричани крал или кралица на джунглата. Заради смъртта на Елизабет II вече ще са само "господари на джунглата".

От гафове не се предпазиха и вечно бързащите медии. Колеги отвъд Океана - в суетата да съобщят за кончината на кралицата - публикуваха заглавия с фрапантни технически и правописни грешки, както и биографични справки за Елизабет II, подготвени предварително, със заглавия за вътрешна употреба да не се публикуват преди смъртта ѝ. В бързината обаче и тези вътрешнозаводски бележки, понякога дори цинични, станаха видими за всички.

Насмешливи реакции в "Туитър" провокираха и многото траурни съобщения на производители на каквото можете да се сетите - от рибни пръчици и пица до бельо.

И все така в социалните мрежи успяхме да видим традиционните червени телефонни кабини, но облечени в траурен креп. Ликът на кралицата в черно-бели краски е навсякъде - включително на електронните табла за поръчка на бургери и пържени картофки в световна верига за бърза храна. Култова стана и снимка от хотел, в който машината за продажба на презервативи е блокирана до утре.

Естествено, най-важният въпрос е къде свършват искреното съчувствие и емпатия и къде започва социалножелателното лицемерие.

Наблягаме на социалните мрежи, защото именно от "Туитър" първо научихме за кончината на Елизабет II, от акаунта @RoyalFamily. Туитът, в който се съобщаваше, че дългогодишният монарх е "починала мирно в Балморал", изпревари с две минути BBC. Той бе препубликуван над 690 000 пъти. Това показа, че дори кралското семейство е променило обичайния или поне доскоро очаквания протокол.

За редакторите на "Уикипедия" времето след официалното съобщение за смъртта на кралицата също бе усилно. Някои буквално се състезаваха кой по-бързо ще допълни статията за нея в глобалната дигитална енциклопедия. В даден момент хората са се опитали да запазят едновременно 300 различни версии на редактирания и допълнен текст. Възникнали спорове как да се коригира снимката на вече покойната кралица, как да се оформи отделната публикация за кончината и погребението ѝ, както и как да се редактира текстът за сина ѝ престолонаследник и настоящ крал Чарлз.

Иначе официалните правителствени указания за периода на траур бяха ясни, от никого не се очакваше и не се очаква специфично поведение, всеки е оставен на собствената си съвест и усещане за скръб. Кралското семейство също изрично подчерта, че не иска да се стига до крайности. 

Без да изпадаме в крайна сантименталност, дълбоко религиозно чувство или нелеп опит да присвоим метафорите на метафизичното, можем просто да си припомним отново част от речта на Елизабет II на 5 април 2020-а, когато в разгара на пандемията от Covid-19, тя успокои британците, че добрите дни ще се завърнат, пак ще бъдат с приятелите и близките си. "Ще се видим отново", каза тя уверено на народа си.

Какви още послания ни отправяше и как почетохме паметта ѝ - чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна