Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищен психолог: Изпитите след VII клас – финансова сегрегация на децата спрямо доходите на родителите

Антон Каро: Най-интересните неща са изсипани на “буци“ в учебниците

Снимка: Pixabay

Защо са толкова необходими частните уроци в училище и могат ли децата ни без тях? Учебната година е стрес за деца и родители – какви са решенията и защо?

“Това е стар проблем, аз също съм ходила на частни уроци, моите ученици също ходят на частни уроци. Това е характерно за нашата култура като етнос. По-добре платените родители имат повече възможност да инвестират в образованието на децата си. Образованието е и въпрос на пари“, казва в ефира на “Нашият ден“ Ирина Атанасова, училищен психолог.

Тестовете

“Тестирането в педагогиката и образованието е заимствано от тестирането в психологията. Там този трик е хванат много отдавна. Науката за правене на тестове не се преподава, въпреки че си професор по биология и физиология. Това е вторият проблем в българското образование, когато се правят методики за тестиране на деца, не прилагаме основни принципи в правенето на тестове и нямаме институт за създаване на такива.  Правенето на тест не е викторина“, казва още тя.

Елитните училища

“В света качеството на една образователна система се оценява по това, не колко високи са постиженията на отделни нейни ученици, а по това колко далеч стигат децата, които произхождат от необразовани и неграмотни семейства. Тогава вече можем да говорим за принос на образователната система за тяхното образование. България се справя много зле по този показател – какво се случва с децата от ниско образовани и неграмотни семейства? Тях не ги виждаме в елитните училища. Ние имаме елитни ученици в елитни училища. Изпитите след седми клас за мен са една финансова сегрегация на децата в България спрямо доходите на техните родители и образованието им“, посочва още Атанасова и подчертава:

“В нашето образование липсват послания, ориентирани към децата. Никое от училищата, което ще приеме гимназисти не се е постарало да декодира на език, достъпен за седмокласник, какво ще се преподава в следващите пет години.“


“Какво ще стане, ако предположим за момент, че учениците спрат да ходят на училище и останат само частните уроци. Какво правят учениците 12 години, училището е като платен паркинг за деца. Не съм против домашните работи, но нека те да са вдъхновяващи и мотивиращи. И най-интересните неща по най-интересните предмети се преподават по такъв начин, че те са изсипани на буци и учениците, когато не го възприемат за ценно и важно, не могат да го запомнят. Проблемът е сериозен и наистина състезанието ще продължи“, казва в “Нашият ден“ Антон Каро, университетски преподавател по физиология и биофизика, преподавател-сугестопед по испански и английски език.

Учебниците

“Въпрос е и на престиж, когато сложите учебника на масата и дойдат да четат разни хора, да кажат – "Много е сложно".

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна