Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия се готви да обяви план за национализация на "Унипер"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще анонсира плана си за национализация на енергийния гигант "Унипер" утре. Това твърди "Ройтерс", като се позовава на свои източници. Намалените доставки на руски газ за най-голямата европейска икономика доведоха до преговорите за разширявана на държавния дял в компанията.

Правителството в Берлин вече придоби 30 процента от "Унипер" през юли в най-голямата сделка, целяща спасение на частна компания от фалит. Впоследствие на нея бяха отпуснати и допълнителни заеми, но финансовото състояние на най-големия вносител на руски газ не спря да се влошава предвид непрекъснато намаляващите доставки.

Предвид мащабния ефект, който подобен фалит би имал върху цялата европейска икономика, се стигна до ситуация, при която "заради несигурности в оперативната среда" сега се преговаря за откупуването на мажоритарен държавен дял, съгласно официално изявление на компанията от средата на месеца.

За евентуална сделка, освен "Ройтерс", днес съобщиха от "Блумбърг" и "Бизнес Инсайдър", като информацията доведе до спад в акциите на "Унипер". Няма официално потвърждение за подобен резултат от преговорите, но цената на новия държавен дял, с която се спекулира, е 30 милиарда евро.

Заради кризата с доставките по-рано този месец държавна помощ поиска и друг германски доставчик - VNG. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени