Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майка на седмокласник: Подготовката за малките матури започва още в началото на 6-и клас

"Не знам за останалите родители, но за мен е истинско предизвикателство да съм майка на седмокласник. За входните нива започваме да се готвим още в началото на септември. Преговаряме по разказвателните предмети, решаваме задачи“, казва родителят на дете в 7 клас Милина Райкова.

Разказва още, че синът ѝ е започнал подготовката за Националното външно оценяване още от началото на шести клас и ще продължи да ходи на частни уроци по математика и по български език и литература. 

"За моето дете наученото в училище е крайно недостатъчно, за да може да се представи на ниво за матурите. Сигурна съм, че учителите правят всичко по силите си, но часовете са крайно недостатъчни“, добавя майката. 

Милина Райкова споделя, че "частните уроци вървят по около 25-30 лв. на час. Като сметнете това по два-три пъти в седмицата по двата предмета, математика и БЕЛ, за месец никак не е малка сумата от семейния бюджет. Но аз вярвам, че както времето, което аз лично отделям да помагам на сина си, така и парите, които отделяме за частни уроци, са едни от най-добре похарчените и вложени.“

"За съжаление, конкурентната среда в София е много голяма и няма как по друг начин, освен с изпити, да се разпределят децата в училищата след 7-и клас. Тази година много деца ще се борят за елитните училища в София“, посочва още тя. 

"Вярвам, че ние, като родители, синът ми, като ученик, и съответно и учителите му, ако дадат всичко от себе си, то със сигурност синът ми ще успее да се справи много добре на матурите. Цялото семейство се е задействало в името на Националното външно оценяване“, каза за "Нашият ден“ Милина Райкова. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимка: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени