Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Александров: Близо сме до чистата и достъпна енергия

България може да стане вход в Европа за разработването на нов енергиен източник

Снимка: БНР

В търсене на чиста и достъпна енергия за човечеството – какви са възможните прототипи на електроцентрала и топлоцентрала в бъдещето? Какви са научните открития и разработки в енергийния сектор и съдбата им с днешна дата?

“Посветил съм живота си и моята научна кариера точно на реализацията на нова технология, която е абсолютно чиста и е свързана със студен ядрен синтез. Имах щастието при научните ми изследвания да извърша успешни експерименти на студен ядрен синтез“, казва в “Нашият ден“ проф. Димитър Александров, ръководител на научна лаборатория в Lakehead University в Канада.

Близо ли сме до чистата и достъпна енергия?

“Да, смея да твърдя, че се намираме точно до този праг. Експериментите бяха извършени в моята лаборатория, претендирам, че това са първите успешни експерименти в областта на студен ядрен синтез, водещи до значително отделяне на енергия за сравнително кратък период, говорим за секунди. Експериментите са повторяеми, което означава, че може да се мисли за разработването на нов енергиен източник, първоначално във вариант на прототип“, каза още проф. Александров и допълни:

“Експериментите могат да се считат за необходимата база за непосредствено развитие на нова технология за добиване на енергия, независима от изкопаеми горива. Няма въглеродни емисии, независима е и от времето. Ядрена енергия е, но не е свързана с излъчването на радиация и с натрупването на радиоактивни отпадъци, а е и евтина.

Има интерес към получените резултати, но трябва да се отчете и факторът конкуренция. Има много въпроси, които се отправят към мен по отношение на самия процес. Това е процес, който дава енергия и същите продукти, както процесите в слънцето и тези при водородната бомба, но без външна радиация. Той е абсолютно контролируем.“


Приложенията...

“Самото откритие и технология могат да се използват за разработката на енергийни източници по отношение на производството на електричество, като говорим за малки енергийни източници, които да захранват едно домакинство, което не е най-ефективният модел. По-скоро захранване на изолирано селище, което в момента използва дизелови генератори, които са неекологични. Технологията може да бъде приложена и в изграждането на големи енергийни мощности, които да бъдат включени към национална електропреносна мрежа“, каза още проф. Александров в интервю за БНР и информира:

“В момента говорим за начало на един европейски проект, където откритието ще бъде материализирано по отношение на изграждането на нов енергиен източник, като желанието ми е България да бъде входна точка към Европа в това отношение. България може да стане входна точка в Европа по отношение на разработването на нов енергиен източник“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: БНР
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!