Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балкански театрален фестивал в Благоевград

Осем театрални спектакъла са включени в Балканския театрален фестивал, който ще се проведе от 24 до 29 октомври в ДТ „Н. Вапцаров“  - Благоевград. Финансирането е от Министерството на културата и от Национален фонд „Култура“, съобщи на пресконференция днес Маргарита Мачева, директор на ДТ „Никола Вапцаров“ Благоевград.

Тя сподели, че тази година гостуващите театри от Балканите са от Косово и от Северна Македония.

Идеята ни е всяка следваща година да се разширява този кръг от гостуващи спектакли. Концепцията ни е да има по един спектакъл от всяка Балканска страна. Косово е една държава, която активно развива своята театрална дейност, но тя не е позната у нас. Другият международен проект е от Народния театър в Битоля. Останалите шест представления са премиерата на ДТ „Н. Вапцаров“ „Момчето от последния чин“, с която откриваме фестивала. Останалите представления са едни от най-ярките постижения в театралния афиш в България, с много награди, номинации и признания. Надявам се програмата да бъде интересна и любопитна за зрителите“.

Балканският театрален фестивал се организира със съдействието и подкрепата на община Благоевград. Силвия Домозетска, директор Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в общинската администрация допълни, че общината застава с пълна подкрепа зад проекта на ДТ „Н. Вапцаров“ Благоевград.

„Изключително важно е най-големият културен институт в нашия град да има своя международен фестивал и да концентрира публиката, да генерира тази енергия, която може да се случи на един фестивал.  Този букет от най-добрите представления от съвременната драматургия е един много голям плюс за културния живот на нашия град и региона“, сподели Силвия Домозетска.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени