Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изправена ли е електронната търговия пред спад в приходите за първи път в историята си?

Снимка: Архив

Обезпокоителни данни за електронната търговия бяха оповестени от Digital Market Outlook – авторитетна компания, която прави оценка на състоянието но пазара.

След като имаше ръст от няколко стотин процента, сега се наблюдава спад с няколко процента, обясни пред БНР Петър Ванчев, който е собственик на голямо дружество за електронна търговия. „Това е по-скоро нормализиране, а не тревожен сигнал. Този  спад, ако въобще може да го наречем така, е още в началото си и е трудно да се правят прогнози.Предвид постоянните сигнали за предстояща рецесия, продиктувана от инфлацията, има малка въроятност и за реален спад. Но на този етап не го очаквам“.

На пазара в САЩ има и други проблеми, обясни той. „Там голяма част от рисковите инвеститори започнаха да охладняват. Дружества, които харчеха пари, за да придобият по-голям пазарен дял, започнаха да преосмислят позицията си. В електронната търговия влиза не само типа каталожна търговия на стоки, които се доставят до дома. Включват се и стриминг услуги, които спечелиха огромно количество абонати по време на пандемията, но след това започнаха да бележат спад“.

Дори и във физическите магазини не се наблюдава сериозна промяна на потребителската кошница, поясни Петър Ванчев. „Ние не го виждаме като труден период, а като отрезвяване на пазара. Оптимизацията на процесите си върви, без значение дали се очаква криза или не“.

Голяма част от веригите на доставки се нормализираха, съобщи той. „В момента допълнително генерирания обем от стоки, който трябваше да бъде превозен, няма потребление.“.

Коледните подаръци в България обаче може и да не пристигнат навреме, прогнозира Петър Ванчев. „Лоша практика у нас е да се поръчват подаръците в последния момент. Това генерира огромно натоварване по веригата. 5-10 декември е добър момент човек да купи нещата, които са му необходими за Коледа. Има по-голям избор и никакви притеснения по отношение на сроковете за доставка“.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени