Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания плаща рекордни лихви по външния си дълг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания растящата инфлация е довела до нов рекорд през август на лихвените плащания по държавния дълг. А след указа на руския президент Владимир Путин за частична военна мобилизация, паундът стигна ново дъно спрямо американския долар.

Още преди изявлението на Путин тази сутрин икономическите новини не бяха добри. Официалната статистика показа, че лихвите по плащанията по дълга са достигнали 8,2 милиарда паунда през август, което е с 1,5 милиарда повече от миналата година.

Междувременно бе отчетено, че заемите на правителсвото, които представляват разликата между разходите и приходите от данъци, възлиза на 11,8 милиарда паунда или два пъти повече от прогнозата за август. Инвеститорите са обезпокоени от съдържанието на мини-бюджета, който трябва да бъде представен в петък, тъй като има сведения, че в него става дума за 30 милиарда паунда от съкращаване на данъци.

Това идва след като "Даунинг стрийт" направи заеми от милиарди паунда за осигуряване на таван за енергийните сметки на домакинствата и бизнесите в допълнение към вече натрупаните огромни заеми. Новините от Русия пък незабавно се отразиха на валутните пазари и в един момент паундът падна до 1,13 долар- най-високото ниво от 1985 година насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени